Do základních škol v Plzeňském kraji, se znovu vrací výuka první pomoci

21. září 2016

Prvňáci ze základních škol v Plzeňském kraji se budou učit, jak poskytnout první pomoc. Region je třetí v republice, kde projekt poběží. Hodinové kurzy jsou naplánované na celý školní rok a zachraňovat životy bude děti učit 16 profesionálních lektorů ze zdravotnické záchranné služby. Jako první navštívili prvňáčky z 22. základní školy v Plzni na Doubravce.

Prvňáčci byli vybráni ke kurzům první pomoci kvůli nezatíženosti starými pravidly, bezprostřednosti a zvídavosti. Výuka probíhá hravou formou.

„Děti naučíme, jak zavolat na číslo záchranné služby a jak správně poskytnout první pomoc ve všech stavech ohrožujících člověka na životě. Zaměřujeme zejména na rozpoznání bezvědomí a srdeční masáž,“ řekla Ivana Krsová, koordinátorka kurzů první pomoci ze Zdravotnické záchranné služby v Plzni.

„Děti v první třídě jsou už schopné zastavit například krvácení, které člověka ohrožuje na životě. Dokážou ošetřit zlomeninu nebo drobnou popáleninu,“ dodala Krsová

Je potřeba, aby se do základních škol vrátila výuka první pomoci

Vzdělávací program, kterým už prošel Středočeský a Jihomoravský kraj, podpořila francouzská farmaceutická skupina Sanofi, kam patří česká Zentiva, a to půl milionem korun.

„Prvotní peníze od Zentivy budou stačit na nastartování projektu, pak už bude záležet na školách,“ uvedl Pavel Hrdlička, ředitel krajské záchranky. Podle něj by bylo potřeba na základní školy vrátit výuku první pomoci. Třeba do hodin biologie nebo i jako samostatný předmět. Záchranná služba by byla ochotna zdarma spolupracovat.

Zdravotníci krajské záchranné služby ještě letos navštíví 240 tříd základních škol v celém regionu, kde by se základům první pomoci mělo naučit celkem 7 200 dětí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio