Vláda schválila rozpočet se schodkem 60 miliard. Počítá s růstem důchodů i výdaji na bezpečnost

Vláda ve středu odpoledne schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun. Informoval o tom na Twitteru premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce, růstem důchodů i výdaji na bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Prioritou jsou bezpečnost a obrana, zvýšení penzí, zvýšení platů ve zdravotnictví a školství a věda a výzkum,“ napsal na sociální síti Twitter premiér Bohuslav Sobotka.

Platy učitelů už od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22 tisícům vojáků.

Důchody by pak podle rozhodnutí vlády měly od příštího roku stoupnout průměrně o 308 korun měsíčně.

Rozpočet na příští rok. Plánovaný schodek rozpočtu je 60 miliard korun. Celkové příjmy by podle dostupného návrhu měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun.

Kabinet už na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. Umožní to od ledna zvýšit o deset procent platy zdravotníkům. Vláda schválila i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy korun.

Důchody vzrostou o 308 korun, rozhodla vláda. A polepší si i úředníci, vojáci, policisté či hasiči

Číst článek

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ve středu také dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSDD, že resort dostane do rozpočtu příští rok navíc 100 milionů korun na dobrovolné hasiče, 120 milionů na investice a 200 milionů na energetické úpravy budov v projektu zelená úsporám.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: ČTK

Babiš následně na twitteru uvedl, že například rozpočet ministerstva obrany v příštím roce meziročně stoupne o 4,75 miliardy na 52,5 miliardy korun, což je podle něj jeden z nejvyšších meziročních růstů v evropských zemích.

Vnitro si vyjednalo na příští rok 420 milionů navíc. Ale už žádné další požadavky, říká Babiš

Číst článek

Zároveň Babiš dodal, že rozpočet počítá s penězi na všechny připravené stavby a že platy stoupnou všem zaměstnancům placeným ze státních peněz, nejvíce zdravotníkům a učitelům. Výdaje na důchody budou podle ministra financí činit 416,5 miliardy korun.

Vláda také přidala během projednávání návrhu státního rozpočtu pro příští rok 100 milionů korun ministerstvu kultury. Peníze jsou určeny na živé umění a směřovat mají hlavně do regionů.

Návrh rozpočtu kritizují opoziční strany. TOP 09 už dříve oznámila, že ve sněmovně navrhne vrátit vládě návrh státního rozpočtu na příští rok s požadavkem, aby vláda snížila jeho schodek a výdaje o 30 miliard korun.

ODS tvrdí, že návrh rozpočtu je rozhazovačný a Sobotkova vláda jeho schválením opouští standardní ekonomiku, která je založena na svobodném trhu a volné soutěži.

„Zásluhou podnikatelů, živnostníků a jejich zaměstnanců se české ekonomice daří a výběr daní roste. Vláda by měla přestat plýtvat těmito penězi a využít je k tomu, aby se v České republice žilo ještě lépe," řekl předseda ODS Petr Fiala, podle kterého by vláda měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a investovat do vzdělání či dopravní infrastruktury.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme