FOTO a VIDEO: Hokejové utkání přerušily výstřely. Policisté, záchranáři a hasiči cvičili zásah proti útočníkovi

Desítky policistů, záchranářů a hasičů zasahovaly ve středu dopoledne na královéhradeckém zimním stadionu. Jejich úkolem bylo zneškodnit útočníka, který podle pečlivě připraveného scénáře vnikl na hokejové utkání a začal střílet do fanoušků. Nikomu se ale nic nestalo, protože zásah byl součástí cvičení nazvané Aréna 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté, záchranáři a hasiči nacvičovali na královéhradeckém zimním stadionu zásah proti aktivnímu útočníkovi

Policisté, záchranáři a hasiči nacvičovali na královéhradeckém zimním stadionu zásah proti aktivnímu útočníkovi | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Scénář cvičení byl velmi propracovaný a reálný. Na ledě zimního stadionu byli skuteční hráči královéhradeckého Mountfieldu. Nehráli sice řádný zápas, ale měli ostrý trénink.

Část tribun mimo jiné zaplnilo zhruba 800 figurantů, většinou studentů z hradeckých škol. Fandění a skandování ale najednou přerušily výstřely z automatické zbraně. Na stadion vtrhl ozbrojený šílenec, který začal do davu střílet.

„I když to bylo pouze cvičení, tak jsem se na stadionu necítil vůbec příjemně. Člověku šel až mráz po zádech. Řada figurantů pak předstírala zranění, někteří dokonce smrt,“ popisuje královéhradecký reportér Českého rozhlasu Ondřej Vaňura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejový zápas v Hradci přerušily výstřely. Policisté, záchranáři a hasiči nacvičovali zásah proti útočníkovi. Na místě byl i Ondřej Vaňura

Během zhruba dvou minut na místo dorazili policisté a útočníka zneškodnili. Následně dorazili také hasiči a hlavně záchranáři.

Celé cvičení Aréna 2016 měla na starost policie. Téma aktivního střelce zvolila kvůli tomu, že podobná situace může skutečně nastat, a to nejenom na hokejovém utkání ale zkrátka na místě, kde je velká koncentrace lidí.

Podobné případy známe ze zahraničí a složky integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje proto chtějí být podle mluvčího krajské policie Jana Čížkovského připravené, kdyby se podobná věc stala i u nás.

„Bohužel je reálná možnost, že se to stane. Aktivní útočníci navštěvují právě místa s vysokou koncentrací osob. Útočník dle našich zpráv bývá většinou jeden a je vyzbrojen několika zbraněmi, ať už střelnými, nebo sečnými,“ popisuje Čížkovský.

Cvičení teď budou jednotlivé složky pečlivě vyhodnocovat. Z pohledu policie ale vše fungovalo tak, jak má. První policisté byli na místě do dvou minut a pachatele zneškodnili, později dorazila i zásahová jednotka. Tak rychlá reakce je podle řídícího cvičení Martina Žďárského odpovídající.

„I v reálu by byla takhle rychlá, protože postup našich hlídek je jednoznačný. Musí co nejdříve vyhledat pachatele a eliminovat ho. V rámci Hradce Králové je to reálný čas, hlídky jsou v ulicích a v řádu dvou nebo tří minut dorazí na místo,“ dodává Žďárský.

Do cvičení se celkem i s figuranty zapojilo okolo tisíce lidí a na scénáři pracovaly složky integrovaného záchranného systému rok a půl.

Policisté, záchranáři a hasiči nacvičovali na královéhradeckém zimním stadionu zásah proti aktivnímu útočníkovi | Foto: Ondřej Vaňura

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme