Choryňský mokřad je skvostem středního Pobečví. Žije u něj na 18 druhů vážek

22. září 2016
Česko – země neznámá

Zhruba šest kilometrů od Valašského Meziříčí se nachází obec Choryně, u které se rozprostírá několik rybníků a také pozoruhodný Choryňský mokřad. Tato přírodní rezervace je zajímavá mimo jiné tím, že v ní žije na 18 druhů vážek. Choryňský mokřad je i ornitologickou lokalitou, k vidění jsou tam například volavky červená a bílá.

„Tato oblast ve středním Pobečví je z přírodního hlediska velmi zajímavá,“ říká Mirek Dvorský z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. „Samotný Choryňský mokřad má rozlohu asi 21 hektarů. Díky iniciativě ochránců přírody zde vznikla přírodní rezervace, která je ojedinělá ve středním Pobečví,“ dodává Dvorský.

Vyskytuje se zde celá řada zvláště chráněných živočichů, ať už jsou to ptáci či obojživelníci. „Velmi početná je zde populace vážek. Choryňský mokřad vznikl v 50. letech minulého století průsakem vody z Choryňského rybníka,“ vysvětluje Mirek Dvorský. Původně zde byla malá pole, která se postupně začala zavodňovat. Pozvolna se pak rozšířila mokřadní společenstva jako například porosty rákosu, ostřic či orobince.

Od 90. let minulého století začali o Choryňský mokřad pečovat ochránci přírody

Od 90. let minulého století začali o Choryňský mokřad pečovat ochránci přírody, začali lokalitu kosit, vybudovali několik rozsáhlejších tůněk, které dokáží zadržovat vodu po celý rok. Díky tomu se v tůních usadili obojživelníci a tuto oblast začali více navštěvovat i ptáci.

Vedle Choryňského mokřadu se nacházejí Choryňské rybníky, které se využívají k intenzivnímu chovu ryb. „V době tahu ptáků zde můžeme zastihnout celou řadu druhů, které migrují ze severní Evropy,“ říká Mirek Dvorský. Choryňský mokřad leží poblíž hlavní silnice mezi Valašským Meziříčím a Hranicemi na Moravě. Kousek od něj vede cyklostezka Bečva.

Lidé, kteří pojedou směrem z Valašského Meziříčí směrem na Hranice, mohou na rozcestí u Choryně odbočit směrem k lesu a dostanou se po lesní cestě až na hráz Choryňského rybníka. „Například večer bývají úžasné koncerty rosniček. Ozývají se tu nádherně skokani zelení. Kdo má rád hlasy přírody, měl by sem zavítat,“ dodává Mirek Dvorský.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.