Dohoda k DPH: Koalice se na snížení shodla, tvrdil Bělobrádek. Teď se za mylnou zprávu omluvil

Vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL se na Twitteru omluvil, že informoval špatně o dohodě šéfů koalice na snížení DPH u čepovaného piva a základních potravin. Dohodu popřeli předsedové ostatních koaličních stran Bohuslav Sobotka z ČSSD) a Andrej Babiš z hnutí ANO. Bělobrádek původně trval na tom, že k ní minulý týden dospěli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

O snížení DPH u čepovaného piva z 21 procent na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 na 10 procent od roku 2018 informoval ve středu ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Babiš a Sobotka reagovali tak, že o dohodě nevědí. Jurečka jako zdroj informace označil lidoveckého předsedu, který ČTK nejprve sdělil, že k dohodě došlo a koaliční partneři zřejmě popírají, že by se téma probíralo na vládě, kde skutečně na programu nebylo. Vzápětí ale na Twitteru uvedl, že Jurečku i novináře špatně informoval.

„Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,“ napsal Bělobrádek. Nedementoval nicméně tvrzení, že se na plánu dohodli předsedové koalice.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Bělobrádek zopakoval, že dohoda ještě hotová není. „Doufám, že jsem tou informací nerozpoutal třetí světovou válku,“ uvedl. Téma podle něj musí ještě probrat jednotlivé strany, u lidovců názor také není jednotný.

Ministr financí Babiš navrhuje snížit DPH u točeného piva v souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb. Snížení daně u potravin podle něj dnes schválený rozpočet na rok 2017 nezvládne. Sociální demokracie podle Babiše má předložit seznam potravin, které by do nižší sazby zařadila, zatím se probíral jen ústně.

Jurečka na Facebooku uvedl, že informace od Bělobrádka je výsledkem jednání předsedů koaličních stran z minulého týdne, kde se mimo jiné dohodli i na vyřešení odpočtů na děti a manželky u živnostníků. „Proto jsem včera (v úterý, pozn. red.) tuto informaci o změnách sdělil na slavnostním večeru vyhlašování nejlepších piv ČR,“ uvedl.

Krátce po Jurečkově prohlášení informaci o definitivní shodě na změnách v DPH popřel mluvčí kabinetu Martin Ayrer. V textové zprávě ČTK sdělil, že předsedové koaličních stran téma neřešili. „Žádné snížení DPH dohodnuto nebylo,“ sdělil ČTK Ayrer. Ministr financí ČTK napsal, že o dohodě neví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme