David Klimeš: Souboj Babiše s Kubkem o české zdravotnictví

22. září 2016

Dnes začíná mimořádný sjezd České lékařské komory, který představí krizový plán pro české zdravotnictví. Vyvrcholí tím kampaň „Zdravotnictví volá o pomoc“, která tvrdí, že lékařská péče je u nás před krachem. Na sjezd je pozváno i spousta politiků, kteří mohou splnit lékařům to, co si přejí. Jeden z nejpodstatnějších hráčů, ministr financí Andrej Babiš, však pozvání odmítl a v dopise prezidentovi komory Milanu Kubkovi rozcupoval požadavky lékařů. Prezidentovi pak natvrdo napsal, že pro řešení problémů ve zdravotnictví „neudělal vůbec nic“. Tak komu ve sporu fandit: Kubkovi, nebo Babišovi? Či ještě jinak: kdo je větší nadějí pro lékaře a nás pacienty?

Andrej Babiš už má dlouho na zdravotnictví nabroušené zuby. Při rozdělování křesel v této vládě si zapomněl říct o ministra zdravotnictví a od té doby toho hořce lituje, protože až pozdě pochopil, jak moc důležitý rezort to je. Od té doby vyjíždí pravidelně po ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi z ČSSD. Dokonce ho už i posílal veřejně na psychiatrii a do protialkohoní léčebny. Později do tria důležitých mužů českého zdravotnictví, které ministr nemá rád, přibral právě i prezidenta komory Kubka a šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka.

Přes osobní invektivy se ale Babišovi musí přiznat, že se o zdravotnictví něco naučil, a to nejen jako mocný podnikatel v tomto výdělečném sektoru. Kubek chce pro lékaře především vyšší platy a vyšší platby státu za státní pojištěnce, tedy důchodce, děti či nezaměstnané. Babiš ale správě odpovídá, že zdravotnictví má od státu nejvíce financí v historii České republiky.

Vzdělávání lékařů je podle Kubka tragické

Když Kubek tvrdí, že jinde je to ještě více, tak Babiš velmi opět správně doříkává i to, že podíl státních peněz na zdravotnictví je u nás extrémně vysoký, přes 80 procent všech výdajů. To je neudržitelné. Buď se zdravotnictví stane brzo neufinancovatelné, nebo se zmenší oblast péče placená z veřejného pojištění. Jiné východisko není.

Druhá varianta by přitom nemusela být nijak na škodu pacientovi i lékaři. Spoluúčast pacienta byla nízká i za existence zdravotnických poplatků. I to málo však populisticky tato vláda zrušila, takže situace je ještě horší. Neexistují zároveň nadstandardy, abyste si k základní variantě ošetření mohli snadno připlatit nějakou lepší možnost. To spolu s neprůhlednými nákupy zdravotnických zařízení a značně zmatenou obsatrožní úhradovou vyhláškou vytváří systém, který potřebuje vedle růstu platů i především celkovou radikální reformu.

Kubek sice zmiňuje i tragický stav vzdělávání lékařů a další nepopiratelné problémy zdravotnictví. Prioritou mimořádného sjezdu těsně před krajskými volbami je ale jasně přidání peněz ze státního. A pokud na to Babiš odpovídá, že jich je ve zdravotnictví nyní dost, tak i přes veškeré jeho postranní politické úmysly, mu je třeba dát za pravdu.

autor: David Klimeš
Spustit audio