Den bez aut. Řada měst nabízí MHD zdarma, na pražské Národní třídě vyrostly stánky

Řada jindy rušných ulic v českých městech se dnes proměnila na zóny bez aut. Třeba v Praze mají vozidla zakázaný vjezd na Národní třídu a omezení pocítí řidiči i v Brně, Plzni, Českých Budějovicích a v řadě dalších měst. Souvisí to s akcí Den bez aut, která se snaží upozornit na negativní vliv automobilové dopravy ve městech a přimět lidi k úvahám o alternativních způsobech cestování. Některá města proto dnes nabízejí MHD zdarma a organizátoři také přichystali řadu osvětových a společenských akcí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den bez aut v Praze na Národní třídě

Den bez aut v Praze na Národní třídě | Foto: Vojtěch Kouřímský

„Dneska je Den bez aut,“ vysvětluje ráno na Národní třídě v Praze matka dceři, proč na místech, kde jindy stojí zaparkované jedno auto vedle druhého, rostou barevné stánky.

„Možná půjdete i někam se školkou,“ dodává, čímž připomíná, že součástí akce jsou i představení pro děti, komentované prohlídky nebo koncerty.

Tramvaje po Národní třídě jezdí, autům však stojí v cestě bariéry, u nichž hlídkují policisté. Ti vpouštějí jen zásobovací vozy, které míří k jednotlivým stánkům.

Jeden patří městské policii, další Českým drahám, u dalšího je nápis Lítačka a jsou tu také stánky půjčoven kol nebo firem zabývajících se carsharingem, tedy sdílením aut. Kromě toho tu mají lidé na různých místech možnost se i posadit a občerstvit se.

Řidiči, kteří tudy byli zvyklí po Národní běžně projíždět, musejí dnes objížďce. Jediné, co tak trochu ruší atmosféru, je stavební ruch na rohu Mikulandské – dělníci jsou u Kaňkova domu i na staveništi přes ulici.

Techničák jako jízdenka

Den bez aut se netýká jen Prahy – koná se i v zahraniční či dalších českých městech. Třeba v Brně je pro řidiče uzavřená Nádražní ulice. Pro tramvaje uzavírka neplatí a pojedou normálně. Tamní akce před vlakovým nádražím se jmenuje Hlavas bez aut.

„Místo takzvaného přednádraží je dlouhodobě vnímáno jako velmi problematické s řadou negativ. Cílem této akce je tedy umožnit lidem zažít přednádražní prostor příjemnějším způsobem,“ poznamenal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

V Jihlavě dnes vozí MHD lidi až do půlnoci zadarmo a podobně se snaží motivovat lidi k tomu, aby nesedali do aut i Chrudim. V Opavě bude dnes zase jako jízdenka na městskou hromadnou dopravu platit malý technický průkaz.

K akci Den bez aut se připojují třeba i velká jihočeská města – konat se bude třeba v Písku, Strakonicích nebo Českých Budějovicích.

Program se liší místo od místa, ale většinou se vše točí okolo dopravy.

Třeba v Domažlicích bude informační stan BESIP Teamu se simulátory jízdy a nárazu při dopravní nehodě a lidé se budou moci projít i v takzvaných alkoholových brýlích, simulujících pocit opilosti, v Plzni na parkovišti u Techmánie si zase mohou zadovádět na vozítkách segway.

A chystá se také řada cyklojízd.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme