Senioři by měli být zařazeni mezi zvlášť zranitelné osoby, podobně jako děti, navrhuje vláda

Seniorům, kteří se stali obětí trestného činu, by měl stát poskytnout větší ochranu. Tuto vládní novelu zákona ve čtvrtek podpořil také ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři, ilustrační foto

Senioři, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Senioři by tak měli například nárok na vyslechnutí speciálně vyškoleným policistou. Mohli by si také vybírat, jestli je bude vyslýchat žena nebo muž.

Dále by měli právo na to být vyslechnuti pouze jednou, a v trestním řízení by se nemuseli setkat s pachatelem.

„Aby jim stát dokázal poskytnout více informací, lepší zacházení a třeba i bezplatnou pomoc ve chvíli, kdy se domáhají svých práv. Abychom se nestarali pouze o potrestání pachatelů, ale také o oběti trestných činů. A to je cílem té novely. V tomto smyslu by se senioři skutečně měli dostat mezi osoby, které jsou zvlášť zranitelné,“ vysvětluje účel této novely předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Sněmovna by tuto normu měla projednat v říjnu. A protože s návrhem souhlasí také pravicová opozice, mělo by dojít k rychlému schválení.

„Mají často těžkou životní situaci. Tak je na místě, aby byli jako potencionální oběti trestných činů více chráněni. Tento návrh byl podpořen napříč politickým spektrem a skutečně platí, že nejenom děti, ale i senioři jsou nejvíce zranitelní z hlediska páchání trestné činnosti,“ vysvětluje souhlas opozice s vládním návrhem novely poslanec Martin Plíšek (TOP 09 a Starostové).

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme