Roďte více dětí, vyzývá Čína mladé komunisty. Země stále čelí demografické krizi

Čínští komunisté v minulosti zakazovali rodinám více než jedno dítě. Nyní ale mají jít sami příkladem a přispět k růstu populace. Úřady v centrální provincii Chu-pej vyzvaly funkcionáře a funkcionářky vládnoucí strany, aby rodili více dětí. Nejlidnatější země světa stále čelí demografické krizi. Čínská politika jednoho dítěte už sice neplatí, manželské páry přesto zůstávají bezdětné nebo mají jen jednoho potomka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské dítě, Čína, čínské děti, dítě v Číně, děti v Číně

Čínské dítě, Čína, čínské děti, dítě v Číně, děti v Číně | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Alexander Mueller

Mladé čínské komunisty z vládnoucí strany vyzvali představitelé města I-čchang v centrální provincii Chu-pej otevřeným dopisem k tomu, aby měli dvě děti.

Důvod je prostý, klesá počet narozených dětí. Průměr je v tomto čtyřmilionovém městě nižší než jedno dítě na ženu, což ohrožuje ekonomický růst.

I-čchang je významným průmyslovým a loďařským centrem. Nachází se nedaleko největší přehrady na světě Tři soutěsky, čelí ale nedostatku pracovních sil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roďte více dětí, vyzývá Čína mladé komunisty z vládnoucí strany. Země stále čelí demografické krizi. Téma pro reportéra Roberta Mikoláše

Na sociálních sítích ale někteří Číňané píší, že není lehké mít dvě děti, hlavně pokud jsou oba manželé plně zaměstnaní.

Objevují se ale i ostřejší názory kritizující komunistickou stranu. Nejprve podle nich zakazovala více než jedno dítě, ale teď jde opačným směrem, což je prý směšné.

Důvody jsou ale i ekonomické, rodiny si dvě děti nemohou dovolit. Finanční náklady na výchovu a především vzdělávání více dětí prudce rostou, souvisí to mimo jiné se snahou zajistit potomkům co nejlepší školy, a to i v zahraničí. Platí to hlavně pro obyvatele větších měst, kam se z venkova stěhuje stále více lidí.

Čína dlouhodobě čelí demografické krizi, tamní média i experti dokonce mluví o časované bombě. Země platí za dlouholetou politiku jednoho dítěte, která byla v mnoha ohledech velmi krutá. Mnohé páry měly sice dvě děti, to druhé však prakticky neexistovalo.

Politika jednoho dítěte měla negativní dopad na rovnováhu mezi muži a ženami. Rodiny preferovaly chlapce, který se o rodiče ve stáří postaral, a docházelo k nuceným potratům a odkládání narozených děvčat. Pro mladé muže je také v současné době problém najít si nevěstu.

Čínská populace má ale ještě jedem problém. Při současném trendu bude v roce 2050 podle odhadů každý třetí Číňan starší 60 let.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme