Strachová se na sezonu připravovala v Argentině. V létě je tam lepší sníh než na evropských ledovcích

Někteří z nás si rádi prodlužují léto únikem do teplých krajin během studenějších měsíců. Lyžařka Šárka Strachová si ale tuhle logiku otáčí a v létě dobrovolně odlétá za tmou a mrazem. V přípravě na novou lyžařskou sezonu znovu na tři týdny zmizela do hor jižní Argentiny, odkud se právě vrátila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová slaví druhé místo v Santa Catarině

Šárka Strachová slaví druhé místo v Santa Catarině | Zdroj: Reuters

Může to působit trochu zvrhle, ale pro lyžaře coby milovníky zimy to má své kouzlo – a hlavně užitek.

Dřív vyráželi na jižní polokouli v rámci letní přípravy hlavně specialisti na rychlostní disciplíny, to se ale mění. Strachová v poslední době závodí už jen ve slalomu, i tak se ale do Argentiny zase vydala, celkově už popáté.

„Pár závodnic, které byly zraněné, to ještě odsouvá, ale jinak se hodně létá na Nový Zéland či do Argentiny. Trénovaly jsme se Švýcarkami, Francouzkami, byly tam Italky i řada mužských týmů,“ přiblížila Strachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká slalomářka Šárka Strachová se na pět dní vypravila i do Litvy, kde trénovala roviny

Podle ní se dá v Evropě trénovat i v létě, ale ne v tak dobrých podmínkách. „Je to velmi náročné tím, že je to téměř ve čtyřech tisících metrech nad mořem, a pokud zrovna nepřeje počasí, sníh je jarní, mokrý. Na takovém se v zimě nezávodí,“ vysvětlila jednatřicetiletá rodačka z Benecka.

A ještě jednu lyžařskou exotiku má Strachová čerstvě za sebou kromě tréninku na konci světa v Patagonii. Letos poprvé vyrazila na soustředění do Litvy. Tam sice žádné velehory nenajdete, ale v tom je právě ten vtip.

„Hodně jsem ztrácela na rovinách, takže jsme se vydali je tam trénovat. Jsou tam standardní podmínky – jedna část je prolitá vodou, takže jsme trénovali na ledě. Testovali jsme i boty a jezdili se zátěžovou cestou, udělali jsme velký kus práce,“ zhodnotila Strachová.

Po pěti dnech, které během léta strávila lyžováním v hale, ji už čekají opravdové hory a evropská či severoamerická zima – podle všeho předposlední v kariéře.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme