Nebylo by to důstojné. Policie nezveřejní záznam incidentu, při němž byl v Charlotte zastřelen Afroameričan

Policie v americkém městě Charlotte zatkla během druhé noci násilných protestů 44 lidí. Pět strážníků a devět demonstrantů je zraněných, z toho jeden vážně. Obyvatelé hlavního města státu Severní Karolína protestují poté, co místní černošský strážník zastřelil Afroameričana Keitha Scotta, který podle policie odmítl odhodit zbraň. Policie incident natočila na kameru, ale video odmítá zveřejnit. Nebylo by prý důstojné ukázat záznam posledního dne zastřeleného muže

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav

Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav | Zdroj: Reuters

„Z videa jsem nezískal absolutní a definitivní důkaz, který by potvrdil, že zastřelená osoba držela zbraň. Na záznamu jsem to neviděl. Všechny ostatní důkazy ale podporují to, co jsme o okolnostech smrti pana Scotta zveřejnili,“ uvedl šéf policie v Charlotte Kerr Putney.

Zveřejnění policejních nahrávek bude navíc od začátku října v Severní Karolíně zakazovat až na výjimky zákon.

O záznam incidentu ale požádala úřady Scottova rodina. Policie slíbila, že se prosbě pokusí vyhovět.

Oblaka slzného plynu a gumové projektily. V Charlotte platí kvůli protestům výjimečný stav

Číst článek

Protesty v americkém městě propukly poté, co 43letého Afroameričana při zatýkání za nevyjasněných okolností zastřelil černošský policista. Strážníci tvrdí, že byl muž ozbrojený a ohrožoval je.

Už během první noci protestů bylo zraněných 16 policistů. Guvernér Severní Karolíny vyhlásil ve městě výjimečný stav a povolal národní gardu.

Protesty pokračovaly další noc a policisté proti demonstrantům použili gumové projektily a slzný plyn. Jeden muž zůstává v kritickém stavu. Úřady původně uvedly, že ho postřelil civilista. Oblastní policejní šéf ale později nevyloučil tvrzení, že muže postřelil strážník. Zároveň slíbil důkladné vyšetření celého incidentu.

Ondřej Klapal, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme