FOTO a VIDEO: Slavné ‘túčko‘ se přesouvá do Kunovic. Cestovali s ním prezidenti i hokejisti z Nagana

Bývalý vládní speciál TU-154 vyrazil asi na svou poslední cestu. Tentokrát ne vzduchem, ale po zemi. Známý letoun se přesouvá z pražského letiště Kbely do leteckého muzea v Kunovicích u Uherského Hradiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naganské ‘túčko‘ se po zemi přesouvá ze Kbel do Kunovic

Naganské ‘túčko‘ se po zemi přesouvá ze Kbel do Kunovic | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Letadlo Tupolev TU-154 používali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Létali jím také čeští vojáci na zahraniční mise.

Nejvíce se ale proslavilo v roce 1998, kdy přivezlo domů se zlatými olympijskými medailemi české hokejisty z japonského Nagana.

Letečtí nadšenci, kteří se snaží letadlo zachránit, z něj odmontovali všechny přebytečné části. Přesto má ale transportní souprava délku přes 50 metrů. „Celková hmotnost té soupravy bude 85 tun,“ říká Martin Ludvík, který má celou cestu na starost.

Letadlo vyjelo v pátek dopoledne ze Kbel. „Pojede se směrem na Brandýs, dál se bude pokračovat na Čelákovice, směr Sadská, Poděbrady, dál budeme pokračovat směr na Jičín,“ popisuje prvních asi sto kilometrů ze čtyř set kilometrové trasy, kterou musí letadlo v doprovodu policie ujet.

Dobrovolníci zachraňují ‚naganský expres' před šrotem. Letoun převezou do muzea

Číst článek

V pátek pojede kolona přes den, další dvě etapy budou ale noční. V Hradci Králové, Olomouci a Otrokovicích bude muset letadlo projet pod trolejovým vedením městské dopravy. Do Kunovic by souprava měla dorazit v neděli.

„V Kunovicích už na to máme vybraný prostor, kde se to letadlo vleze, a tam ho budeme sestavovat. První musíme zase spojit centroplán s trupem. Tím to letadlo dostaneme na vlastní podvozek a pak se budou přidávat další věci a tam se to letadlo potom dostrojí. Hlavně nám jde o to zachovat to letadlo, tak jak bylo,“ vysvětluje vedoucí leteckého muzea Kunovice Martin Hrabec.

Návštěvníci by si podle Hrabce mohli zrestaurovaný takzvaný Naganský speciál prohlédnout v muzeu na jaře 2018.

Naganské ‘túčko‘ se bude po zemi přesouvat ze Kbel do Kunovic. Vyrazí v pátek, dojede v neděli | Foto: Radek Duchoň

Naganské ‘túčko‘ se bude po zemi přesouvat ze Kbel do Kunovic. Vyrazí v pátek, dojede v neděli | Foto: Radek Duchoň

Jaroslav Skalický, Veronika Neprašová, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme