V Sýrii se znovu bojuje. Vládní vojska v noci bombardovala Aleppo

Syrská armáda obnovila útoky na povstalce v Aleppu. Při ofenzivě zemřelo podle povstaleckých aktivistů nejméně 13 lidí. Režim Bašára Asada tak prakticky ukončil příměří, které v zemi platilo od minulého týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boji zničený dům v syrském Aleppu

Boji zničený dům v syrském Aleppu | Zdroj: Reuters

Syrská armáda před začátkem ostřelování vyzvala obyvatele Aleppa, aby se vyhýbali těm částem města, ovládaným povstalci – podle syrské vlády teroristy.

Oznámila jim, že zaručí beztrestnost těm, kdo z povstaleckých částí města přijdou ke kontrolním stanovištím vládních jednotek. A poté ve čtvrtek večer začala východ Aleppa intenzivně bombardovat.

Letecké útoky začaly poté, co se Spojené státy a Rusko nedokázaly domluvit na prodloužení příměří, které v zemi platilo od minulého pondělí.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova není možné požadovat, aby vládní síly jednostranně přestaly bojovat. Jeho americký kolega John Kerry v OSN řekl, že za krach může ztráta důvěry mezi velmocemi.

„Nemůžeme dál pracovat jako obvykle, jakoby se nic nedělo. Odejít z této místnosti a říct, že se budeme dál pokoušet o příměří, o kterém všichni víme, že se nebude dodržovat,“ podotkl Kerry.

Spor o konvoj trvá

Za všechno může roztržka mezi oběma velmocemi vyvolaná zničením konvoje s humanitární pomocí pro východní Aleppo.

Spojené státy od začátku tvrdí, že za bombardování může ruské letectvo, které v oblasti operuje. Moskva incident postupně vysvětlovala různými způsoby. Celou dobu však odmítá odpovědnost jak svého, tak syrského letectva.

V jednu chvíli Rusko tvrdilo, že operovalo nedaleko odtud proti islamistům, na které se příměří nevztahuje. Pak přišlo s informací, že v oblasti operoval americký bezpilotní letoun, který tak podle Moskvy mohl být za zničení konvoje odpovědný.

Američané od středy požadovali, aby nad některými oblastmi Sýrie vznikly fakticky bezletové zóny. Rusko takový požadavek odmítlo. Naopak chtělo záruky, aby příměří nemohli zneužívat radikální islamisté jako fronta Nusra nebo takzvaný Islámský stát.

Kreml tím naráží na jiný incident, tentokrát z východu Sýrie. Při něm Moskva obvinila americké letectvo z toho, že při leteckém úderu u města Dajr az-Zaur zabili přes 80 syrských vládních vojáků. Rusko kvůli incidentu nechalo okamžitě svolat Radu bezpečnosti OSN.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme