Nakonec ruský člověk vezme do rukou vidle či automat, míní o dalším vývoji v zemi obránce lidských práv Ponomarjov

Výsledky ruských parlamentních voleb odrážejí hlavně konzervativní mínění ruského venkova. V zemi se nic moc měnit nebude, říká v exkluzívním rozhovoru pro Český rozhlas známý ruský obránce lidských práv Lev Ponomarjov, člen ruského Helsinského výboru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce lidských práv Lev Ponomarjov

Obránce lidských práv Lev Ponomarjov | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„V těchto volbách se v podstatě nic moc nezměnilo. Proběhly prakticky stejně jako v roce 2011, ale forma se změnila - tyto volby byly zejména v zahraničí ukázány v kultivovanější podobě než před pěti lety. Stejně jako Putin vedl na východní Ukrajině hybridní válku, tak teď uspořádal hybridní volby,“ domnívá se Ponomarjov.

Že by se opakovaly protesty, které se odehrály po minulých volbách, Ponomarjov neočekává: „Hrubých porušení volebních pravidel, která vyvolala nespokojenost veřejnosti v roce 2011, bylo méně. Zatím sice ještě nemůžeme vyhodnotit celkový objem volebních podvodů, ale tentokrát přinejmenším nenazývali volební pozorovatele agenty amerického ministerstva zahraničí.“

Podle Lva Ponomarjova k lepšímu obrazu voleb přispěla také nová předsedkyně Ústřední volební komise Ella Pamfilovová, kterou dobře zná.

Lev Alexandrovič Ponomarjov (*1941) patří ke staré gardě ruských obránců lidských práv. V 80. letech spolupracoval s akademikem Andrejem Sacharovem, nositelem Nobelovy ceny a disidentem. Na přelomu 80. a 90. let byl poslancem ruského parlamentu. Paralelně působil v akademii věd a přednášel teoretickou fyziku. V roce 1988 spoluzakládal Společnost Memorial, která se věnuje temným stránkám sovětské historie. V současnosti je výkonným ředitelem organizace Za lidská práva. V nedělních parlamentních volbách podpořil opoziční stranu Jabloko Grigorije Javlinského.

„Tváří těchto voleb byla Ella Pamfilovová, která se - zdá se upřímně - pokouší něco dělat a spolupracovat s organizací Golos, která volby monitorovala. Golos sice podle nového zákona nazvali zahraničním agentem, nicméně Pamfilovová s ním spolupracuje, což snižuje podrážděnost, přinejmenším pro vnějšího pozorovatele,“ říká Ponomarjov, podle kterého letos k volebním podvodům docházelo hlavně na venkově.

100procentní volební účast v Čečensku

„Šlo hlavně o místní úroveň. V Moskvě jich bylo mnohem méně. V Čečensku se oficiálně voleb zúčastnilo 100 procent voličů. Jsem si téměř jistý, že tam prakticky nikdo nevolil a výsledky byly nakresleny dopředu, stejně jako v mnoha dalších regionech. Jinými slovy - kvalitativně se nic nezměnilo, ale obraz voleb byl lesklejší,“ myslí si Ponomarjov.

V epoše internetu nelze manipulace s hlasy voličů tak lehce skrýt, dodává ruský obránce lidských práv. „Internet je a díky němu vznikají celkem směšné situace. Podobně jako v případě východní Ukrajiny. Na internetu neustále ukazovali naše ruské vojáky, kteří tam bojují. Stejně tak i při těchto volbách jsme na internetu sledovali stovky případů, kdy lidé vhazovali do uren větší množství hlasovacích lístků najednou. A Ella Pamfilovová jen krčí rameny a opakuje, že stížností je málo. No, uvidíme, jak si s tím poradí,“ konstatuje Ponomarjov.

Státní zastupitelství podalo návrh na vazbu pro ruského disidenta Vorotnikova

Číst článek

Známý politik a fyzik předpokládá, že předsedkyně Ústřední volební komise v několika málo případech volební výsledky zruší, což bude vypadat jako velký pokrok. Absolutní vítězství strany Jednotné Rusko Ponomarjov hodnotí jako velkou a nebezpečnou výzvu především pro stranu samotnou.

Ruský člověk nakonec vezme vidle

„Bude se zvětšovat rozpor mezi tím, co Jednotné Rusko říká a co dělá. Zákonitě dříve či později dojde k sociálnímu výbuchu. Ruský člověk je sice nesmírně trpělivý a nechá s sebou orat i vláčet, ale pokud se bude ekonomická situace dál zhoršovat - a ona se zhoršovat bude - ruský člověk obrazně řečeno vezme do rukou vidle nebo automat a půjde blokovat ulice,“ říká Ponomarjov.

Jenže to opoziční předáci předpovídají už několik let a zatím k žádným masovým protestům nedošlo.

„Správně, ale pochopte, že jsme svědky určitého historického procesu. U nás je už teď hodně netrpělivých lidí, kteří jsou připraveni vyjít do ulic. Osobně ale nejsem zastáncem takového postupu. Myslím si, že jde o pomalý historický proces. Musíme se obrnit trpělivostí a pracovat na tom, abychom situaci v zemi změnili nenásilným způsobem,“ zdůrazňuje Ponomarjov.

Výsledek strany Jednotné Rusko v podobě ústavní většiny v dolní komoře parlamentu vidí Lev Ponomarjov jako vítězství venkova nad městy, kde byla účast mnohem nižší. Právě venkov, který nemá tak dobrý přístup k informacím na internetu, se podle Ponormajova stal rukojmím strany Jednotné Rusko, která tohoto potenciálu dokonale využila, aniž by pro venkov samotný něco pozitivního udělala.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme