Obyvatelé Cornwallu hlasovali pro brexit, teď britské hrabství žádá 'unijní' peníze od londýnské vlády

Peníze, které přestanou přitékat z Evropské unie, chceme od londýnské vlády. Tak by se dal shrnout postoj podnikatelů a politiků v britském hrabství Cornwall. Nádherný region na jihozápadním cípu Anglie patří mezi nejvyhledávanější turistické destinace. Přesto je nejchudším a z hlediska dopravní infrastruktury nejzaostalejším anglickým hrabstvím. Díky unijním fondům se situace začala měnit k lepšímu. Přesto se tamní obyvatelé vyslovili v poměru 57 ku 43 procentům pro brexit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městečko Port Isaac v hrabství Cornwall

Městečko Port Isaac v hrabství Cornwall | Foto: Jiří Hošek

„Přál bych si, aby se naše vody lépe chránily. Mělo by se v nich víc hlídkovat a dbát na to, aby naše moře bylo opravdu naše, a ne aby ho jakoby vlastnila polovina evropských zemí. Dneska španělští, belgičtí nebo francouzští rybáři vyloví svoje vody a pak připlouvají sem,“ popisuje 20letý rybář Ben Bengey.

Na zdi zbrusu nové budovy, kde si Ben v jedné z kójí skladuje rybářské náčiní, přitom visí destička, která potvrzuje, že stavbu zaplatila Evropská unie.

Na klecích na humry ještě Benovi visí vlajka kampaně „Fishing for Leave,“ kterou rybáři podpořili odchod své země z EU.

Ben, považovaný vzhledem ke svému věku za raritu, se nechává najímat na rybářské trawlery (lodě vybavené vlečnými sítěmi). Někdy také sám loví kraby a humry a v létě bere na moře turisty. Svůj program si mladík, který dává dohromady peníze na vlastní loď, zpestřuje i hlídkováním na záchranné lodi.

Příznivec brexitu, rybář Ben Bengey z hrabství Cornwall | Foto: Jiří Hošek

‚Systém kvót mnoho rybářů zničil‘

„Já hlasoval pro brexit, protože situace už nemůže být horší. Co se tady stalo s britským rybolovem, je prostě ostuda. Systém kvót mnoho rybářů zničil. Věřím, že mimo Evropskou unii se to zlepší, když budeme moct prohlásit, že jsme nezávislá země. Musíme taky lépe hlídat, aby cizí rybáři neporušovali pravidla a lovili skutečně jen to, co smějí,“ vysvětluje Ben.

Británie začne jednat o odchodu z EU začátkem roku, říká Johnson

Číst článek

Sedmadvacetiletý Jacob Cleave z Port Isaac se v první řadě cítí jako Korňan, potom coby Evropan a až na třetím místě jako Brit. Vášnivý surfař a čerstvý absolvent univerzity ve Falmouthu si v rodném městečku zcela závislém na turistech otevřel malou dílnu a krámek s designovým oblečením. Brexit považuje doslova za zradu mladé generace.

„Moji rodiče se vyloženě bojí, co nám, třem synům, budoucnost přinese. Můj táta má krámek dole v přístavu. Možná příštích pár let to bude v pohodě, ale odchod z Evropské unie se určitě negativně projeví. Neschopnost některých lidí podívat se dál než za první roh, mě opravdu rozčiluje,“ říká Jacob.

Jeho 25letý bratr George prodává v Port Isaac ryby. Na rozdíl od všech rybářů hlasoval pro setrvání v EU. Bojí se nejen o svůj byznys, ale taky o omezení volného pohybu po Evropě.

‚Spousta omezených lidí si přála návrat k té Velké Británii‘

„Pro obchodníka s rybami je nejspíš lepší být členem Evropské unie, obzvlášť tady v Cornwallu. Kdysi jsem pracoval dva roky ve Francii. Cestoval jsem volně po Evropě a nemusel řešit nějaká víza a podobné věci. Spousta omezených lidí si přála návrat k té Velké Británii, jak vypadala před mnoha lety. Ale Velká Británie bez cizinců není opravdu ‚velká‘,“ říká George během mytí vyprodaných regálů.

Ředitel Cornwallské obchodní komory Kim Conchie vyjmenovává, co všechno se v Cornwallu během členství v Unii zlepšilo. „Než sem začaly plynout prostředky z unijních fondů, tak Cornwall neměl ani univerzitu. Teď se díky EU rozjela spousta dopravních projektů, máme tu inovační centra a superrychlý internet,“ říká Conchie.

Ředitel Cornwallské obchodní komory Kim Conchie | Foto: Jiří Hošek

Evropská unie podle něj dokázala dostat spoustu peněz z Londýna a jiných bohatých regionů Británie do těch chudších. A to víc než jakákoli londýnská vláda. „Z nějakého důvodu se ale tohle všechno nedostalo k průměrnému voliči,“ posteskne si Conchie.

Zdůrazňuje, že nikdo neví, kdy přestane britská vláda přispívat do unijní pokladny a kdy přestanou naopak z Unie peníze přicházet. Podle Kima nehrozí dvourychlostní model jen Evropské unii, ale taky samotné Británii, kdy by se právě Cornwall, který v Evropě, hlavně pak v Německu, zpopularizovaly filmy natočené podle knih Rosamunde Pilcherové, ocitl v méně privilegované „škatulce“.

‚Chtěli zpátky svoji zemi‘

Šéf cornwallské regionální správy John Pollard soudí, že většina Britů nehlasovala pro brexit kvůli penězům z EU nebo ekonomice vůbec, ale protože měli strach z imigrace a zafungovalo na ně heslo „chceme zpátky svoji zemi,“ podle Pollarda prázdné.

Šéf cornwallské regionální správy John Pollard | Foto: Jiří Hošek

„Založili jsme v Cornwallu pracovní skupinu ‚Odolnosti proti dopadům brexitu‘. Chceme, aby naše hrabství mluvilo vůči Londýnu jedním hlasem a aby se připravilo na všechny alternativy,“ dodává Pollard.

Cornwallští radní a podnikatelé už poslali dopis britskému ministru financí Philipu Hammondovi, aby londýnská vláda garantovala financování deseti klíčových projektů v hodnotě 300 milionů eur, které byla Evropská unie připravená podpořit. Odpovědi se zatím nedočkali.

Moře u městečka Port Isaac v hrabství Cornwall | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme