Vdechnu skladbě život, ale jak se uchytí, záleží na okolnostech, říká hlavní hostující dirigent SOČRu

25. září 2016

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) si připomíná už 90 let od svého vzniku. Jeho hlavní hostující dirigent Tomáš Brauner o sobě říká, že se v něm snoubí nervák a kliďas. Před velkými koncerty bývá trochu nervózní, ale jakmile vystoupí na pódium, tak se uklidní a soustředí se jen na výkon.

Dirigent z rozhlasové rodiny

Hlavním hostujícím dirigentem SOČRu je Brauner od roku 2014. „Spolupráce se SOČRem mě změnila a mnohé naučila – například studiové nahrávky, které jsou doménou tohoto orchestru, se tam člověk hodně naučí. Naučí se pracovat s orchestrem rychle, specifikovat svoje potřeby a následně točit,“ hodnotí spolupráci Tomáš Brauner.


Program 90. sezóny Symfonického orchestru Českého rozhlasu je složen z několika řad. Podrobnější informace, stejně jako odkaz na přímé přenosy s koncertů, najdete na webových stránkách SOČRu.

Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu prakticky vyrůstal – jeho otec v něm v 60. letech hrál a v rádiu poslouchali hudbu SOČRu. A nejen to. „Moje maminka se s tatínkem seznámila ve studiu, sestra se seznámila s manželem zde v rozhlase, takže SOČR je tak kolem nás,“ dodává Brauner.

Kromě klasických skladeb si v rámci 90. sezóny můžete přijít poslechnout i hudbu ze slavných italských filmů v řadě nazvané Tenkrát v Itálii. Tomáš Brauner nechtěl konkrétní filmy prozradit. Zmínil pouze, že to budou ty nejslavnější z 60. a 70. let a jedním z nich bude třeba Sladký život. On sám má Itálii i její obyvatele moc rád pro jejich klid.

Symfonie s Tata Bojs

Trochu specifický bude koncert SOČRu se skupinou Tata Bojs. Tam bude muset uřídit nejen kapelu, ale i samotný orchestr - dohromady 90 lidí. Zahrány budou nejznámější hity skupiny, ale Tomáš Brauner prozradil, že se o playlistu ještě diskutuje. A na koncert budete moci vyrazit i do nahrávacího studia Českého rozhlasu v rámci řady S.

autoři: pst , jpr
Spustit audio

Související