„Nebojte se psích granulí ze supermarketu.“ Výsledky dTestu

22. září 2016

Spotřebitelský časopis dTest v laboratoři zkoumal 20 druhů. A to jak z nabídky supermarketů, tak ze specializovaných obchodů.

„Základní požadavky na nutriční hodnoty výrobku splnila úplně všechna testovaná krmiva, a to včetně veganského,“ říká redaktorka dTestu Olga Šlesingerová. V redakci totiž mají čistě veganského psa a i jeho speciální krmivo dopadlo z nutričního hlediska velmi dobře.


Vítěz dTestu
masové granule Orijen (bez obilovin) z Kanady


Nejlepší obilné granule podle dTestu
- Dein Bestes Exquisit s drůbežím masem (drogerie DM)
Nejhorší obilné granule
- Hill’s Science Plan jehněčí s rýží

Testovací kritéria

Testovali pouze kompletní, suché granule určené psům od 10 do 25 kg středně aktivních (nešlo o nejmenší psí plemena). Vybírali jak z nabídky v supermarketech, tak ve specializovaných prodejnách, které nabízejí i drahá prémiová a superprémiová krmiva.

Do testování zapojili i troje granule koupené ve Skandinávii (Pedigree, Orlando z Lidlu a Purina Friskies). Laboratorním porovnáním zjistili, že jsou v podstatě stejná jako ta zakoupená v ČR.

Všechny vzorky hodnotili podle jednotných kritérií. Rozdělili je ale do tří kategorií:
  1. granule s obilovinami (15 vzorků)
  2. bez obilovin
  3. čistě rostlinné granule

Dokonce i v testu nejhorší obilné granule Hill's Science Plan jehněčí s rýží dostali ještě uspokojivé hodnocení. Našly se v něm mykotoxiny, ale ještě v rámci povolených limitů. Pravděpodobně byly vyrobeny z nekvalitní suroviny.

Spustit audio