Je to šance vylepšit si pozici před jednáním o TTIP, říká Mládek o smlouvě EU s Kanadou

O obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Kanadou dnes v Bratislavě jednají ministři zemí osmadvacítky, kteří jsou zodpovědní za mezinárodní obchod. Podle českého ministra průmyslu Jan Mládka (ČSSD) by CETA, jak se smlouvě říká, mohla pomoci unii k lepší pozici i v jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy (TTIP). Řekl to v rozhovoru pro ČRo Plus. Vůči smlouvě však zaznívají i kritické hlasy. Třeba podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) má smlouva s Kanadou stejná negativa jako TTIP, a výhrady má politička i vůči tomu, jak by měla být CETA schvalována.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: Marián Vojtek

Celý proces týkající se CETA podle Mládka v současnosti spěje ke konci. „Zdá se z dosavadní diskuse, že většina ministrů zodpovědných za obchod s touto smlouvou souhlasí,“ řekl Mládek.

Dohoda, která by měla přispět k intenzivnějšímu a hladšímu obchodu se severoamerickým státem, by podle něj mohla být podepsaná 27. října na summitu EU – Kanada.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smlouvě CETA mluvili na ČRo Plus europoslankyně Kateřina Konečná, ministr průmyslu Jan Mládek a šéfredaktor týdeníku Dotyk Libor Akrman

Proti CETA se dnes v Bratislavě konala demonstrace. Nijak mohutná – přišly asi dvě stovky lidí – v nedávné minulosti však byly v Evropě i výrazně početnější protesty.

Výhrady má i komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Obává se třeba, že smlouva začne být naplňována, aniž by ji odsouhlasily i parlamenty jednotlivých zemí EU.

„Evropská komise vyhlásila, že plánuje CETA považovat za předběžně platnou ve chvíli, kdy ji schválí Evropská rada,“ uvedla Konečná.

„Hrozí, že například za tři, čtyři roky se to dostane do parlamentu Francie, Německa nebo dalších parlamentů, které dnes kloní spíše k tomu CETA nepřijímat, tak ta smlouva bude odmítnuta. A tam teprve hrozí ty obrovské průšvihy ve formě arbitráží a dalších věcí, kdy něco, co vlastně začalo platit, tak naráz bude zrušeno. Já si myslím, že Evropská komise tady s námi hraje velmi nečistou hru,“ varovala europoslankyně.

Mládek namítá, že u těchto smluv je celkem obvyklé, že část platí ještě před konečnou ratifikací.

„Nepřináší to žádné velké problémy. To například platí o Asociační dohodě s Ukrajinou, kde už je část té dohody vykonávána, přestože dodneška Holandsko tu smlouvu neratifikovalo, protože mělo referendum, které tu smlouvu odmítlo, a v tuto chvíli se úplně neví, co s tím Holandsko bude dělat,“ poznamenal.

Konečná přiznává, že se se smlouvou už se nyní zřejmě nedá moc dělat, ovšem bylo by možné ji odmítnout právě v národních parlamentech, což by si podle svých slov přála. „Protože všechna ta negativa, která vyčítáme TTIP jsou úplně ve stejné míře i v CETA,“ dodala.

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září) | Foto: Reuters

Kritici tvrdí, že dohody povedou zhoršení potravinářských, ekologických či pracovních standardů, na něž jsou Evropané zvyklí, a také se obávají, že dodají větší sílu nadnárodním společnostem.

Podle Mládka je však jednání o CETA jiné, lehčí než u TTIP. Jednak kvůli počtu obyvatel (V EU je jich asi 500 milionů, v USA asi 320 milionů, v Kanadě přes 36 milionů, pozn. red.) a síle jednotlivých ekonomik, a také proto, že s Kanadou prý sdílí EU podobné, „sociálně-demokratické“ hodnoty, na rozdíl od USA, kde je tvrdší ekonomika a menší ochrana práce.

„Když jednají dva partneři, kteří v zásadě vycházejí ze stejných hodnot a stejných standardů, tak to dosažení dohody je daleko lehčí,“ řekl ministr.

Úspěch dohody s Kanadou by mohl mít podle Mládka vliv i na jednání s USA. „Tohle je obrovská šance Evropské unie vylepšit si pozici,“ poznamenal.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se dnes v Bratislavě také už nechal slyšet, že pokud Američané nebudou připraveni přistoupit na standardy alespoň jako v případě CETA, k dohodě nedojde.

ČRo, ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme