Clintonová vede o 4 procenta, tvrdí předvolební průzkum. Pětina voličů zůstává nerozhodná

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová má podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentur Reuters a Ipsos před svým republikánským konkurentem Donaldem Trumpem čtyřprocentní náskok. Podle výsledků zveřejněných v pátek preferuje Clintonovou 41 procent dotázaných, Trumpa pak 37 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump a Hillary Clintonová

Donald Trump a Hillary Clintonová | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Rich Girard

Mezi oběma kandidáty nadále váhá zhruba 22 procent dotázaných. Většina z nich se podle průzkumu přiklání k Trumpovi nebo kandidátům menších stran. Podle Reuters se počet nerozhodných voličů od posledních prezidentských voleb zdvojnásobil.

Clintonová vedla v průzkumech po převážnou část své letošní kampaně, její náskok ale od konce červencových stranických sjezdů klesal.

Do prezidentských voleb zbývá 6 týdnů. Kandidáty v pondělí čeká první ze tří živých debat, při které se budou snažit získat na svou stranu dosud nerozhodné voliče. Očekává se, že živý přenos přitáhne k televize až 100 milionů Američanů.

Trumpa podpoří i bývalý rival Cruz

Podporu v nadcházejících prezidentských volbách Trumpovi nečekaně vyjádřil i texaský senátor Ted Cruz. Ten byl přitom při stranických primárkách hlavním Trumpovým rivalem a dlouho ho odmítal podpořit.

Cruz své rozhodnutí zdůvodnil dřívějším slibem, že podpoří republikánského kandidáta. Navíc je podle něj je demokratická kandidátka na prezidentský post Hillary Clintonová naprosto nepřijatelná.

Martin Balucha, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme