V Německu zemřel Max Mannheimer. Muž, který prošel pěti koncentračními tábory

Ve věku 96 let zemřel v Německu pamětník holokaustu, židovský spisovatel a malíř Max Mannheimer. V době nacismu přežil několik koncentračních táborů a zejména posledních třicet let po celém Německu přednášel o osudu více než šesti milionů zavražděných Židů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Mannheimer v roce 2012

Max Mannheimer v roce 2012 | Foto: Post Bellum

Max Mannheimer se narodil v roce 1920 v Novém Jičíně do německo-židovské rodiny. Po pogromu na židy se jeho rodina přestěhovala do Uherského Brodu. Odtud byli v lednu 1943 všichni deportováni přes Terezín do Osvětimi.

Mannheimerovi rodiče, novomanželka i patnáctiletá sestra se odtamtud nikdy nevrátili. On sám prošel pěti koncentračními a pracovními tábory. Nenávist vůči Němcům ale nikdy necítil. Kolektivní vinu neuznává.

Své vzpomínky vydal knižně. Od roku 1986 začal o svých zkušenostech přednášet a jezdit jako pamětník do škol. V Německu platí Max Mannheimer za morální autoritu a burcující hlas proti zapomnění.

Vloni Mannheimer vyjádřil obavy z nového nárůstu rasismu a antisemitismu v Evropě. Řekl to v rámci vzpomínkové ceremonie u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Dachau americkou armádou. Před 4 lety dostal sudetoněmeckou Evropskou cenu Karla IV. za připomínání minulého bezpráví.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme