Spojenými státy znovu otřásají pouliční protesty proti policejnímu násilí

25. září 2016

V severokarolínském městě Charlotte pokračovaly protesty proti policejnímu násilí. Starostka po dřívějších srážkách s demonstranty rozmístila na ulicích zásahové jednotky a vyhlásila zákaz vycházení po půlnoci.

Další místo nepokojů však mezitím přibylo ve státě Oklahoma, když vyšetřovatelé ve městě Tulsa vydali zatykač na místní policistku Betty Shelbyovou.

Ta měla minulý pátek podle jejich žaloby zastřelit čtyřicetiletého neozbrojeného černocha Terence Crutchera. Žaloba bělošskou policistku obviňuje ze zabití prvního stupně, ke kterému mělo dojít minulý pátek při silniční kontrole v Tulse.

Na videozáběrech z helikoptéry přitom kontrolovaný muž s policejní hlídkou spolupracuje a má ruce zdvižené do vzduchu. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, co mohlo policistku mimo záznam přimět k použití služební zbraně. Její kamera na palubní desce služebního vozu nebyla totiž v době incidentu zapnutá.

Její advokát podle zpravodajského portálu Deutsche Welle tvrdí, že kontrolovaný muž pro něco sahal a choval se podezřele. Příbuzní zastřeleného Crutchera ovšem upozorňují na nesrovnalosti ve výpovědích, podle nichž měl kontrolovaný řidič sahat do svého auta. Zvětšené snímky z místa střelby totiž dokazují, že v té době bylo okénko jeho vozu zavřené.

Oklahomská policie navíc po incidentu v jeho voze ani žádnou střelnou zbraň nenašla. A tak se ukazuje, že lekce, které dostali američtí policisté v missourském Fergussonu, Baltimoru, Baton Rouge, Chicagu nebo Minneapolis opakování tragické střelby nezabrání.

A už vůbec nezabrání následným protestům místních afro-amerických komunit. Podle deníku Washington Post představují záznamy z podobných incidentů a reakce úřadů dilema, se kterým se místní legislativy a policejní sbory staví různě, případ od případu.

Rozhořčení, hněv, zármutek a žal. S tím vším se potýkají obyvatelé Fergusonu

Pistole, nebo kniha?

Mají tedy místní úřady hned veškeré záznamy předat médiím? Nasadit preventivně zásahové jednotky nebo rovnou povolat Národní gardu? Po zastřelení černocha beze zbraně proti místním nepokojům zřejmě žádná předchozí zkušenost nepomáhá, tvrdí komentář deníku.

V případě Severní Karolíny se výpovědi příbuzných a policie rozcházely ohledně toho, zdali oběť měla v ruce knihu, nebo pistoli, ale radnice odmítla záznamy z místa střelby zveřejnit, dokud nebude vyšetřování ukončeno. Navíc starostka, která videozáznam viděla, prohlásila, že jeho shlédnutí nevede k jasnému závěru.

Nový případ z oklahomské Tulsy, kde policisté záběry rozeslali novinářům kritické záběry prakticky do dvou dnů po incidentu, jen ukazuje, že ani zvýšená transparentnost a spolupráce s příbuznými a médii, afroamerickým komunitám v násilných protestech nezabrání. Včasné zveřejnění záběrů z incidentu je podle mnohých žádoucí k uklidnění situace, zároveň ale relativizuje výpovědi očitých svědků a může ovlivnit budoucí porotce u soudu.

Zvládnutí následných demonstrací komplikují také sociální sítě, kterými se aktivisté na místa protestů svolávají na celostátní úrovni. Některé organizace na ochranu občanských práv je navíc nevyhnutelně využívají k vlastní agendě, upozorňuje deník Washington Post.

Množící se případy, kdy policista při kontrole zastřelí neozbrojeného černocha, odhalují sociální nerovnosti a rasové napětí v městech i velkých amerických aglomeracích, kde mnohdy pokračuje společenská segregace. Vášně a protesty ovšem podle deníku objasněním konkrétních případů policejního selhání nebo brutality nijak nepomáhají.

autor: Jan Čáp
Spustit audio