Richard Bona & Mandekan Cubano: Heritage

26. září 2016

Baskytarista, zpěvák a skladatel Richard Bona symbolizuje spojení dvou hudebních světů: amerického jazzu i jeho afrických kořenů. Narodil se v Kamerunu v rodině profesionálních hudebníků, v níž se hudební znalosti předávaly z generace na generaci.

Když mu bylo 13 let, se svoji skupinou začal vystupovat v jazzovém klubu v kamerunské metropoli Douala. Když ho majitel klubu seznámil s hudbou dnes už nežijícího amerického baskytaristy Jaco Pastoriuse, rozhodl se vyměnit svůj dosavadní nástroj - kytaru - za baskytaru. Od svých 22 let studoval hudbu v Německu, později se přestěhoval do Francie, a nakonec do New Yorku, vystupoval s tak významnými hráči jako pianista Joe Zawinul či kytarista Pat Metheny.

Richard Bona je hráč, který vás na koncertě ihned okouzlí svojí muzikálnosti a bezprostředností. Africké kořeny mu pomohly zvládnout i další styly s africkou příchutí - včetně reggae či latinskoamerické hudby. Jeho poslední album představuje zajímavý obrat: Bona je natočil se skupinou hudebníků z Kuby, což ale neznamená, že by orientace na Kubu převážila ostatní vlivy.

Slovo bilongo označuje v afrických jazycích čarodějnou směs látek, která má magické účinky - a též je to název mnohokrát nahrávané skladby z Kuby, kterou proslavili tak významní hudebníci jako Eddie Palmieri či skupina Buena Vista Social Club. Nejnovější versi natočil právě kamerunský baskytarista a zpěvák Richard Bona.

Skupina Mandekan Cubano - s níž Richard Bona natočil své nové album Heritage, kombinuje nástroje pro kubánskou hudbu velmi typické - dechovou sekci tvoří trubka a trombon, rytmický tep perkusí zvýrazňuje klavír.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Essewe Ya Monique, Bilongo, Santa Clara Con Montuno, Kivu.

Spustit audio