V USA odsoudili hackera z Kosova. Předával data o Američanech Islámskému státu

Soud v americké Virginii odsoudil kosovského hackera ke 20 letům vězení za předání osobních údajů více než tisíce Američanů teroristické organizaci Islámský stát. Podle verdiktu soudu Kosovan ohrozil Američany i národní bezpečnost Spojených států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet, hacker, počítač (ilustrační foto)

Internet, hacker, počítač (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Jedenadvacetiletý Ardit Ferizi z Kosova, který si na internetu přezdíval Th3Dir3ctorY, byl zatčen loni v říjnu v Malajsii a letos v lednu vydán do USA. V pátek byl uznán vinným z poskytnutí materiálu nepříteli Spojených států.

Kosovský hacker podle soudu předal osobní data asi 1350 zaměstnanců armády a vládních úřadů teroristům z IS. Podle obžaloby si byl Ferizi vědom, že tím může ohrozit bezpečnost osob, jejichž data ukradl. Šlo o seznam jmen s emailovými adresami, telefonními čísly, hesly a adresami, které Ferizi získal nelegálně z několika serverů vládních úřadů i firem.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti je tento soudní případ první svého druhu a představuje spojení "teroru a kybernetických hrozeb". Soud ve Virginii za něj udělil maximální možný trest.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme