Venezuele dochází zboží. Potraviny má z Kolumbie přivézt tisíc kamionů

Po roce od úplného uzavření hranice mezi Venezuelou a Kolumbií se přechody začínají postupně otevírat. Už v srpnu proudily každý víkend tisíce Venezuelanů přes přechod nakupovat do Kolumbie to, co doma neseženou. Od tohoto víkendu už navíc přes hranici smějí nejen civilisté, ale i nákladní auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před poloprázdnými obchody stojí dlouhé fronty Venezuelanů

Před poloprázdnými obchody stojí dlouhé fronty Venezuelanů | Zdroj: Reuters

Hranice budou pro nákladní dopravu otevřené každý všední den večer po dobu čtyř hodin. Postupně by se ale časové rozmezí mělo rozšířit na celý den.

Příkaz pro uzavření hranic vydal loni v srpnu venezuelský prezident Nicolás Maduro. Zákaz se ale zpočátku týkal jen problematických přechodů, hlavně ve státě Táchira.

Po napadení venezuelských vojáků na hranici s Kolumbií pak ale prezident prohlásil, že úplné zavření hranice zabrání kolumbijským ozbrojencům pronikat na území Venezuely.

Jedním z důvodů, proč se hranice otevírá, může být nedostatek zboží ve Venezuele. Lidé teď chodí pěšky nakupovat do Kolumbie a otevření hranice vítá i vláda. Guvernér státu Táchira se nechal slyšet, že pošle tisíc kamionů hlavně pro potraviny.

Venezuela dočasně otevřela hranice s Kolumbií, v zemi chybějí potraviny

Číst článek

Dříve ale probíhal obchod, hlavně ten nelegální, opačným směrem. Ještě před rokem se do Kolumbie ve velkém pašovaly dotované potraviny a levný benzin z Venezuely, kde socialistická vláda držela jejich ceny nízko.

Prezident Maduro tehdy vyhostil tisíce Kolumbijců ze země. Teď to ale vypadá, že je ve Venezuele opravdu velký nedostatek a proud zboží se znovu otáčí

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme