Fanoušci by nám derby neodpustili, tuší Ščasný. Kdysi vedl i první trenérské kroky Šilhavého

Fotbalistům Sparty a Slavie půjde v odpoledním ligovém derby na Letné o hodně. Hosté z Edenu chtějí ukázat svůj návrat mezi užší českou špičku, domácí zase po dvou remízách znovu naplno bodovat. Půjde také o souboj trenérů, kteří se velmi dobře znají. Jaroslav Šilhavý při svém prvním angažmá dělal Zdeňkovi Ščasnému asistenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Ščasný, trenér Sparty

Zdeněk Ščasný, trenér Sparty | Foto: Filip Jandourek

„Všichni cítíme zodpovědnost. Víme, že nám fanoušci můžou odpustit leccos, ale derby asi ne,“ uvědomuje si trenér Sparty Zdeněk Ščasný. V úvodu sezony s týmem zažil už několik zápasů, kdy Sparta herně nepřesvědčila, i když v lize to zatím stačí na udržení neporazitelnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný chce proti Slavii nastartova sérii vítězství a navázat na výkon ze Zlína

„Já bych chtěl, abychom vyhráli, udělali nějakou šňůru vítězství a upevnili si pozici na špici. Teď máme nějakou ztrátu, tak abychom ji dohnali a zase byli tam, kam patříme,“ je jasné ze slov útočníka Davida Lafaty, že úplná spokojenost s výsledky na Spartě asi není.

Případná výhra nad Slavií by ale mohla být impulzem. Pro fotbalisty pražských „S“ tohle totiž není obyčejný ligový zápas. „U hráčů cítím zpozornění a napětí, ale spíš v pozitivním smyslu slova,“ vypozoroval sparťanský trenér Zdeněk Ščasný, který by si přál, aby jeho hráči stabilizovali výkony.

V derby by tak mohli sparťané navázat na minulé utkání na hřišti nečekaného lídra soutěže ze Zlína. „Po dlouhé době jsme zahráli celý zápas, byť bez vítězného výsledku. Ale konečně máme něco, na čem se dá stavět. Budeme zas víc pohromadě a sestava se může stabilizovat. Věřím, že si to sedne a odstartuje to právě Slavie,“ vzhlíží nejen k dobrému výsledku z derby trenér Sparty.

Jeho protějšek Jaroslav Šilhavý je rekordmanem v počtu ligových startů a v nejprestižnějším zápase českého fotbalu střílel góly za Slavii. Teď ji poprvé povede proti Spartě jako trenér. Derby ale zná z druhé strany barikády – z pozice asistenta na Spartě.

„Zarytí sparťané a slávisté jsou a priori proti, ale v trenérské roli se těžko můžu upínat k jednomu klubu. Když vás vyhodí, tak co? Čekat, až si vzpomenou? Jsem rád, že jsem udělal zkušenost s poháry a věřím, že nás to čeká i na Slavii,“ umí svou minulost na Letné výborně obhájit Jaroslav Šilhavý.

Jako hráč Šilhavý zajišťoval remízy, se Ščasným jsou kamarádi

54letý trenér samozřejmě není sparťan typu Františka Straky, aby se proti jeho příchodu do Edenu davy fanoušků stavěly na zadní. Naopak, jeho image je pořád červeno-bílá, i když už je to víc než dvacet let, co Šilhavý pomáhal Borisem Korbelem dotované Slavii dohánět rivala z Letné a i v derby ho občas porazit. Nebo s ním aspoň remizovat, na to byl Šilhavý specialista.

Slavia může v derby ukázat, že se na Spartu dotahuje. V Plzni si přejí remízu

Číst článek

„Vím, že jsem dával dva góly, vždycky to znamenalo remízu. Poprvé ve starém Edenu Honzovi Stejskalovi na 3:3. Pak ještě na Bohemce Petru Koubovi, to bylo 1:1. Pamatuju si to živě, derby jsou pořád stejná. Vyhecovaná mezi klukama i lidmi. Těším se na to,“ říká trenér Slavie.

Sám Šilhavý se těší i na další rozměr, který pro něj dnešní derby bude mít. Získá svou první zkušenost v pozici hlavního kouče z tohohle velkého zápasu, a pokud uspěje, může to otřást pozicí jeho protějšku. A přitom to byl právě Zdeněk Ščasný, u koho se začínající Jaroslav Šilhavý kdysi zaučoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šilhavý jako hráč zajistil dvě remízy v derby, jako trenéra ho pak učil dnešní sok Zdeněk Ščasný

„Myslím, že náš vztah je kamarádský. On byl prvním trenérem, u kterého jsem začal na Viktorce asistovat. Vedl mé první trenérské krůčky, to by mohla být trošku výhoda,“ vzpomíná Šilhavý.

„Jarda pořád oddaloval dobu, kdy by měl nastoupit jako hlavní. Pořád se na to necítil. Já už byl jinde a sledoval jsem to zpovzdálí. Myslím, že nakonec našel správný čas a především jeho vystoupení v Liberci bylo vynikající,“ oceňuje bývalého kolegu Zdeněk Ščasný.

Ale i přes úctu a kamarádství, tuhle neděli si budou chtít oba bývalí kolegové vzájemně pokazit. 286. derby pražských „S“ začíná v půl čtvrté odpoledne, náš web i Radiožurnál odvysílají zápas Sparta Slavia v přímém přenosu.

Jan Kaliba, Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme