'Naganský expres' je v cíli. V Kunovicích letoun přivítaly davy lidí

Bývalý letoun vládní letky Tu-154, kterým cestovali prezidenti i zlatí hokejisté z Nagana, dorazil v neděli dopoledne do svého nového domova - leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Na cestě z Prahy strávil více než padesátimetrový návěs tři dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta vládního speciálu Tu-154 do muzea v Kunovicích byla jedna z největších pozemních přeprav letecké techniky v historii Česka

Cesta vládního speciálu Tu-154 do muzea v Kunovicích byla jedna z největších pozemních přeprav letecké techniky v historii Česka | Zdroj: ČTK

„Jsme na místě, 'Velký přelet' je zdárně v cíli. Máme za sebou 383 kilometrů a sto metrů. V Kunovicích nám připravili krásné přivítání. Je to nádherný pocit. Jsme šťastni, strašně unaveni a hrozně se nám ulevilo," řekla mluvčí projektu Velký přelet Tereza Šírová.

Desítky tun těžká souprava vyrazila v pátek z vojenského letiště v pražských Kbelích a postupně projela až na východ Moravy. V cíli letoun vítaly davy lidí a nadšenci uspořádali novému muzejnímu přírůstku i slavobránu.

Letoun v minulosti společně se svým dvojníkem sloužil prezidentu Václavu Havlovi i Václavu Klausovi. Zejména se ale proslavil tím, že v roce 1998 přivezl české hokejové vítěze z olympiády v japonském Naganu.

Vládní speciál se rozhodli zachránit letečtí nadšenci, kteří postupně demontovali jednotlivé částí letounu. Několik desítek dobrovolníků bezplatně odpracovalo téměř 4000 hodin a přípravy na transport trvaly měsíce.

„Prý jsme snílci, tak asi jo,“ řekl s úsměvem Martin Hrubec, vedoucí leteckého muzea v Kunovicích. Teď musí pracovníci letadlo opět složit dohromady. Vcelku ho lidé uvidí v roce 2018.

FOTO a VIDEO: Slavné ‘túčko‘ se přesouvá do Kunovic. Cestovali s ním prezidenti i hokejisti z Nagana

Číst článek

Kampaň, jejímž cílem bylo vybrat peníze na demontáž a převoz letadla do Kunovic, vyhlásili zástupci muzea v den 18. výročí finálového zápasu v Naganu. Potřebovali vybrat částku 400 tisíc korun.

Přes 1300 lidí poslalo nakonec na projekt přes 1,2 milionu korun. Prostřednictvím příspěvků si koupili například i sedačky v letadle, dvě místa v prezidentském salonu i místo druhého pilota.

Jedna z největších pozemních přeprav letecké techniky v historii Česka nyní aspiruje na zápis do české knihy rekordů.

ČTK, Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme