Cyklokrosaři chtějí zpět na stupně vítězů, do reprezentace získali i nizozemského juniora

Vrátit cyklokros tam, kde byl. To je hlavní úkol trenéra české reprezentace Petra Dlaska, který národní tým vede druhou sezonu. Jeho cílem je opět vozit pódiová umístění a medaile ve všech kategoriích, pomoci může i junior Tomáš Kopecký, který dosud reprezentoval Nizozemsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v cyklokrosu v Belgickém Zolderu (ilustrační foto)

Mistrovství světa v cyklokrosu v Belgickém Zolderu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Dřív byl cyklokros zvyklý na pódiová umístění na Světových pohárech v závodech juniorů, jezdců do 23 let i elitní kategorie. Teď jsme se vytratili a chceme se dostat zpátky, aby byl na místech, na které jsme byli zvyklí,“ stanovil si cíl trenér reprezentace Petr Dlask.

Nové naděje se ale nehledají lehce, a tak došlo na jeden netradiční přestup - mezi juniory bude české barvy hájit nadějný Tomáš Kopecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští cyklokrosaři se chtějí vrátit na nejvyšší příčky

„Do léta reprezentoval Nizozemsko, ale teď přechází juniorů. Žije v Holandsku, ale je původem Čech. Startoval už na MČR na silnici, nikdo ho neznal a hned vyhrál. Ne, že bychom měli stavět na něm, ale je mentálně dál a pro juniorskou reprezentaci je to perfektní,“ věří Petr Dlask.

Aktuální situaci v českém cyklokrosu hodně vnímá i jeho šéf Petr Balogh. „Cyklokros je ve stádiu obrody. Máme vizi, směr, výborného trenéra a podporu partnerů. Chceme vozit pravidelně vozit medaile ze všech kategorií. V elitě to není jednoduché, ale v mládežnických kategoriích chceme atakovat nejvyšší příčky, což se dva roky nedařilo.“

Cyklokros je v očích veřejnosti ve stínu závodů na horských kolech. Bikeři soutěží na olympijských hrách, díky Jaroslavu Kulhavému vozí medaile, a tak jsou i víc známí.

Výborný vstup Kateřiny Nash do Světového poháru: v Las Vegas dojela těsně druhá

Číst článek

„Já s nikým nesoutěžím. Bikový sport je teď populárnější, ale já nechci s nikým bojovat a polemizovat, co je lepší. Cyklokros je spíš rychlostní, je krátký, jen na hodinu. Máme za sebou velkou historii a věřím, že před sebou světlé zítřky,“ věří šéf cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky Petr Balohg.

Letošní cyklokrosový pohár začal v USA. Z Čechů prvních dvou závodů zúčastnila jen Kateřina Nash, která v Las Vegas dojela druhá, ve druhém závodě v Iowě pak kvůli defektu skončila mimo stupně vítězů na 4. místě.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme