Binder je mistrem světa Moto3, Kornfeil v Aragonii nedojel

Jihoafričan Brad Binder skončil druhý v motocyklové Grand Prix Aragonie a čtyři závody před koncem sezony si zajistil titul mistra světa kategorie Moto3. Velkou cenu vyhrál domácí Španěl Jorge Navarro, Jakub Kornfeil po pádu hned v prvním kole nedojel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně Malajsie osmý (ilustrační foto)

Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně Malajsie osmý (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jednadvacetiletý Binder se stal šampionem poprvé v kariéře, před svým dnešním přemožitelem Navarrem má v průběžném pořadí nedostižný náskok 106 bodů.

Letos pětkrát vyhrál, v dalších šesti Grand Prix byl na stupních vítězů a nebodoval pouze před měsícem v Brně. Rodák z Potchefstroomu je prvním jihoafrickým mistrem světa od roku 1980, kdy Jon Ekerold vyhrál již neexistující třídu do 350 ccm.

Navarro v Aragonii vyhrál souboj čtyřčlenné skupiny a Bindera porazil o pouhých 30 tisícin sekundy. Třetí skončil Ital Enea Bastianini.

Kornfeilovi se v Alcaňizu nevydařila kvalifikace a po startu z 28. místa se musel prodírat vpřed. Už v úvodním okruhu ale jeho snaha o čtvrtý bodovaný výsledek za sebou vzala za své, když po kolizi se soupeři skončil na zemi.

„Dobře jsem odstartoval a předjel několik jezdců. Za Pawim jsem pokračoval na 22. místě. Jenže přišla zatáčka číslo pět, kde došlo ke kontaktu mezi právě Pawim a Mariou Herrerou. Její padající motorka pak zasáhla mou zadní část a já byl katapultován ze sedla své hondy,“ uvedl Kornfeil v tiskové zprávě.

Z hrozivě vypadajícího pádu si odnesl jen pár odřenin, ale v závodě nepokračoval. „Nebylo to zrovna jemné přistání. Nebyl jsem ani schopný odejít po svých. Trošku mě bolí rameno a kotník, ale naštěstí nemám nic zlomené, což je určitě dobrá zpráva. Je to velká škoda. Závod začal velmi dobře a cítil jsem, že na body to mohlo bez problému jít. Startovat ze zadních pozic bohužel nese i toto riziko,“ dodal.

Jediný pravidelný český účastník MS tak ve čtrnácté Grand Prix sezony vyšel letos potřetí bodově naprázdno. Závod nedokončil poprvé od loňské červnové Velké ceny Katalánska a v průběžném pořadí klesl z deváté na desátou příčku.

V královské MotoGP si dojel pro první vítězství na domácí španělské půdě od Valencie 2014 lídr šampionátu Marc Márquez. Za jezdcem Hondy skončili na yamahách jeho krajan Jorge Lorenzo a Ital Valentino Rossi. Úřadující mistr světa Lorenzo zaostal o 2,740 sekundy, sedmatřicetiletý Rossi téměř o šest sekund a na druhém místě průběžného pořadí MS ztrácí na Márqueze už 52 bodů.

Úspěšný den bratrů Márquezových podtrhl mladší Álex druhým místem v Moto2, svými prvními stupni vítězů během téměř dvou sezon v této kategorii. Závod vyhrál Brit Sam Lowes. V čele pořadí zůstal úřadující šampion Johann Zarco z Francie, jehož náskok před Španělem Álexem Rinsem se už ale snížil na jediný bod.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme