Česko je 6. nejmírumilovnější zemí světa. Prvenství znovu získal Island

Island už po šesté obhájil titul ‚nejmírumilovnějšího‘ státu světa, obecně to ale se světovým mírem nijak růžově nevypadá. Na základě každoročního výpočtu GPI (Global Peace index) o tom informoval Institute for Economics and Peace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští bojovníci z Lidových obranných jednotek (YPG) v Sýrii

Kurdští bojovníci z Lidových obranných jednotek (YPG) v Sýrii | Foto: flickr.com, Kurdishstruggle, CC BY 2.0

GPI hodnotí úroveň míru celkem ve 163 státech. V potaz bere různé faktory jako například vnímání hrozby zločinu, terorismu, politické stálosti nebo bezpečí.

Nejlépe je na tom podle statistik Island, který se na první příčce žebříčku drží už šest let. Hned za ním skončil další severský stát Dánsko, následované Rakouskem, Novým Zélandem, Portugalskem a na šestém místě také Českou republikou.

Do pomyslné top desítky se dostalo ještě Švýcarsko, Kanada, Japonsko a Slovinsko. Evropa tak i nadále zůstává nejmírumilovnějším kontinentem.

Index ale také naznačuje, že si hodnota světového míru oproti minulému roku pohoršila. Rozdíl mezi nejvíce a nejméně mírumilovnými zeměmi se totiž stále zvětšuje. Zpráva pro rok 2016 jasně ukazuje, že 81 zemí si v GPI polepšilo, v 79 zemích se situace naopak zhoršila.

Největší pokles byl zaznamenán na Středním východě a v zemích Severní Afriky. Na úplném konci žebříčku skončila opět Sýrie.

Ačkoliv zbytek světa zůstává podle GPI relativně ‚mírumilovným‘, rostoucí počet místních konfliktů i hrozba terorismu ve státech Středního východu a Severní Afriky snižuje úroveň světového míru globálně.

Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme