Beaugency – malé francouzské městečko, kde žil šest let malíř František Kupka

Milovníci zámků na Loiře se mohou těšit z nové turistické atrakce. V malém francouzském městečku Beaugency otevřeli výstavu světoznámého malíře Františka Kupky. Brzy tam zřejmě vznikne i trasa vedoucí po stopách tohoto malíře, který v Beaugency strávil šest let, aniž by to většina tamních obyvatel věděla.

Beaugency má řeku – a Kupku

Stojím na malém náměstíčku přímo před radnicí a obdivuji její nádhernou renesanční fasádu. Christine Lafrorentieová, která se ve městě stará o kulturní dědictví, mi vypráví o její historii, ale pak se vydáme na procházku a společně si projdeme místa, kde Kupka bydlel a kde maloval.

Čtěte také

Na radnici mi ukazuje obraz, který Kupka namaloval z nadhledu a doslova se před ním rozplývá…

„Beaugency je známé především jako městečko na Loiře. Je s touto řekou přímo spojené, všichni sem jezdí hlavně kvůli ní. Kupka ale městečko ukázal úplně jinak – řeky si nevšímal, zaujaly ho střechy, stejně jako věž, kostel, radnice a další pamětihodnosti. Také je zajímavé, jak si hrál se světlem a se stínem. Třeba na tomto obraze si myslíte, že vidíte sníh, ale ve skutečnosti je to jen odraz světla. Je to krásná pocta našemu městečku. Kupka dal tento obraz bývalému starostovi.“

Obyvatelé jméno Kupka znají

Jeden z Kupkových dopisů. Díky jeho korespondenci jsou známé i jeho adresy v Beaugency

Christine strávila spoustu času v archivech, studovala korespondenci malíře a zjistila řadu zajímavostí o pobytu Kupky v Beaugency, který se tady na nějaký čas usadil i proto, že odsud pocházela jeho žena.

„Ví se s jistotou, že přijel v roce l939 a odjel o šest let později. Bydlel tady asi na třech místech, dvě adresy známe z jeho korespondence. A díky tomu, že tady strávil nějaký čas, tak máme jeho obrazy. Získali jsme je od rodin, kterým platil Kupka za nájem,“ vypráví Christine.

Samotní obyvatelé Beaugency jméno Kupka znají a obrazy, které tu namaloval, se jim líbí. „Já ho znám jako někoho, kdo maloval spíše abstraktní obrazy, proto je pro mě překvapením vidět u něj i realističtější pohled na město a na lidi. A také mě překvapuje jemnost barev na jeho obrazech,“ říká jedna z obyvatelek Beaugency.

Hledejme na půdě Kupku

Nabízí se otázka, proč to trvalo tak dlouho? Proč městečko čekalo celá léta na to, aby pobytu světově proslulého malíře využilo i turisticky? Protože se čekalo na Christine Royovou, která všechno rozhýbala.

O uspořádání výstavy Kupkových obrazů se zasloužila Christine Royová

„Já jsem o něm poprvé slyšela už před lety, vyprávěl mi o něm můj známý. Jeho otec dostal od Kupky obraz a lidé mi říkali, že to není možné, že takový slavný malíř u vás žil a nic s tím neděláte. Takže když jsem přišla pracovat na radnici, tak jsem se do toho hned dala, a po dvou letech se nám podařilo uspořádat tuto výstavu. Je nám jasné, že radnice nebude mít nikdy prostředky na to, aby nějaký, zejména moderní, obraz Kupky koupila.“

To je sice pravda, ale vzhledem k tomu, že malíř svými obrazy během pobytu v Beaugency i platil, by možná stačilo vyhlásit soutěž – třeba s názvem „Hledejme na půdě Kupku v kupce sena“. Jistě by se ještě nějaký obraz našel.

autor: jšm
Spustit audio

Související