Česká a slovenská vláda se sejdou u společného stolu. Řeč bude i o účtenkové loterii

Na společných zasedáních se česká vláda schází jen s kabinety tří jiných zemí – Polska, Izraele a Slovenska. Právě do Bratislavy v pondělí jede premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Kromě stálic česko-slovenských vztahů, jako jsou dopravní spojení nebo spolupráce v obraně, bude řeč taky o důležitých výročích roku 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico v Praze

Slovenský premiér Robert Fico v Praze | Foto: Filip Jandourek

Slovenský premiér Robert Fico už letos v červnu při návštěvě Česka zopakoval, že chce, aby stejně hladké jako česko-slovenské vztahy, bylo i dopravní spojení mezi oběma státy. V tomto směru by podle něj pomohla třeba modernizace železniční trati mezi Brnem a Bratislavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovensko a česko čeká společné jednání. Obě země před sebou mají také významná výročí.

Česko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem Slovenska, premiér Fico by ale v zemi rád viděl ještě víc českých investic. Premiér Sobotka se naopak v Bratislavě bude ptát, jestli už má slovenská vláda jasno v tom, jaké stíhačky nahradí stávající Migy 29. Právě na stále odkládané výměně slovenských strojů podle Sobotky vázne projekt společné ochrany česko-slovenského vzdušného prostoru.

Shoda na migrační politice

Inspiraci pro Česko vidí premiér každopádně ve slovenských nápadech v boji proti daňovým únikům. Líbí se mu třeba účtenková loterie, kterou Slovensko zavedlo před několika lety. „Znamená to osvětu lidí k tomu, aby si skutečně brali účtenky. Proto si myslím, že je to dobrý projekt,“ řekl premiér.

Podobný názor mají obě vlády i na evropskou migrační politiku, kde podporují maximální ochranu vnější hranice Evropské unie. Bratislavské jednání kabinetů tak má znovu podpořit vznik společné evropské pohraniční a pobřežní stráže i evropské armády.

Během jednání premiérů přijde řeč taky na důležitá výročí roku 2018. Obě země čeká výročí Pražského jara, kromě toho oslaví 25 let od vzniku své novodobé státnosti i 100 let od vzniku Československé republiky. Praha s Bratislavou si tak v jednom roce slavnostně připomenou začátek i konec společného státu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme