Ivan Hoffman: Odpor k Babišovi je tak velký, že se nakonec podařilo schválit dobrý zákon

26. září 2016

Velké emoce budilo několikaměsíční projednávání novely zákona o střetu zájmů, tzv. Lex Babiš. Platit bude až pro budoucí členy vlády, obejít ale jde. To víme už dnes.

Podle novely nebudou smět členové vlády ovládat média: tisk, rozhlas a TV (o internetu se v ní nemluví). Jejich případné firmy nebudou mít přístup ani k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Čeká se jen na podpis prezidenta. Platit by „Lex Babiš“ měl od ledna 2017.

„Zastánci nového zákona oslavovali, že se vůbec něco stalo,“ říká Ivan Hoffman. „Jejich cílem ale bylo hlavně znechutit politiku Andreji Babišovi. Ten odpor byl tak velký, že se jim nakonec podařilo přijmout docela dobrý zákon.“ Šéf hnutí ANO ale poslancům leží v žaludku už dlouho.

Střet zájmů je letitý nešvar

„Je politicky vlivný, bohatý a navíc populární. To je kombinace, která se neopouští.“ Střet zájmů je prý odnepaměti součástí naší politické scény. „Je to nešvar, který tady máme jen proto, že lidé vstupují do politiky pouze kvůli svým vlastním zájmům. Službu voličům mezi jejich zájmy ale nenajdete.“


Proč Lex Babiš?
Jako Lex se označuje právní norma, která většinou řeší zásluhy významných osobností. Naše právo zná Lex Masaryk, Lex Beneš, Lex Havel a podobně.

Vlivní na to jdou jinak

Opravdu odradí Lex Babiš i případné další úspěšné Čechy, jak to tvrdí hnutí ANO? „Pro většinu úspěšných vstup do politiky smysl nemá. Sice je láká, ale vliv si dokáží získat úplně jinou cestou.“ Vadí tedy jen Babiš?

„Myslím, že lidem jeho současný střet zájmů až tak nevadí. Myslí si, že je jeho úspěch je nakažlivý a když zvolí boháče, budou bohatí taky. Samozřejmě, že nakonec se ukáže, že nakažlivý není.“ Podobně prý uvažují i zastánci kandidáta amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Proč nevadí web?

Podle Hoffmana jsme podobný zákon měli mít už dávno. I když není dokonalý a jde obejít. Proč poslanci „zapomněli“ třeba na vlastnictví webů? „Internet je zvláštní médium. Lidé jsou tady mnohem citlivější na nějakou cenzuru.“ Svoboda tohoto média tak podle komentátora bude ještě dlouho zachována.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.