Čeští a němečtí horolezci budou mít v Turnově své muzeum

26. září 2016

Co je smyčkování, sokolík, živé lano nebo lezení na žábu – i to se dozvíte v Muzeu Českého ráje v Turnově, kde se už v příštím roce začne stavět expozice věnovaná česko-německému horolezectví. Jediná v České republice. Návštěvník bude při prohlídce moct stoupat po stezce mezi nejnižšími skalami v Českém ráji. Dostane se až do velehor, mezi které patří i Mount Everest.

„V rámci plánované expozice je částečná demolice bývalé kavárny i technického oddělení,“ říká David Marek, tvůrce nové expozice českorajského muzea.

Zpátky do horolezecké minulosti

„Když vstoupíte do expozice, ocitnete se ve třetí čtvrtině 19. století, tedy v době, kdy lidé začali na skály lézt,“ vysvětluje Marek. Expozice zmapuje horolezectví v době první světové války a první republiky. „Prvorepublikové lezení – tehdy se lezení v Českém ráji nejvíce rozmohlo, což se po druhé světové válce odrazilo v tom, že českorajští lezci byli veliteli výcvikových skupin v Tatrách, dostávali se za hranice a byly to špičky,“ popisuje Marek.

Snímky ze studie k připravovanému horolezeckému muzeu v Turnově

Podle ředitelky Muzea Českého ráje Vladimíry Jakouběové je možné mezi Český ráj a horolezectví klást rovnítko. „Muzeum do té doby nemělo žádnou sbírku, ve které by byly předměty dokumentující vývoj horolezeckého sportu,“ říká.

V České republice žádné jiné muzeum horolezectví není, to nejbližší je až v německém Mnichově.

autor: Eva Malá
Spustit audio