Chlapec ze slavného alba od Nirvany se nechal opět vyfotit, Nevermind slaví 25 let

Deska Nevermind se stala symbolem 90. let a její podoba se vryla i do povědomí těch, kdo se mezi skalní fanoušky Nirvany nepočítají. Album vyšlo přesně před 25 lety a i díky svému úvodnímu singlu Smells Like Teen Spirit se dočkalo obrovské popularity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malý Spencer Elden se stal "slavným miminkem z Nevermind", jeho jméno přesto většina lidí nezná

Malý Spencer Elden se stal "slavným miminkem z Nevermind", jeho jméno přesto většina lidí nezná | Foto: flickr.com /vanontom

Miminko, které na obalu desky plave v průzračně modrém bazénu, byl malý Spencer Elden. Fotografování trvalo patnáct vteřin a Spencerovi rodiče za něj dostali 200 dolarů - to je v přepočtu asi 4800 korun. Nevermind kapele následně vyneslo stovky milionů dolarů, takový úspěch z počátku vůbec nikdo neočekával.

Spencer Elden se nechal ve stejné póze jako na desce Nevermind vyfotit ještě dvakrát, a to u příležitosti 20letého a 25letého výročí. Jenom s tím rozdílem, že teď už na sobě má plavky. Na to, jak slavná fotografie tehdy vznikala, si ale nevzpomíná, bylo mu totiž jen pár měsíců.

Podle časopisu Rolling Stones je Nevermind sedmnácté nejlepší album všech dob a řadí se vůbec mezi nejprodávanější alba historie. Zajímavostí je, že rok 1991 byl skutečně velmi umělecky plodný - ve stejný den jako album Nevermind vyšlo ve Spojených státech ještě jiné velmi výrazné album, a to deska Blood Sugar Sex Magik od Red Hot Chili Peppers, která následně odstartovala hvězdnou kariéru této kapely.

Ta na rozdíl od Nirvany trvá dodnes, tento měsíc například skupina vystoupila v Praze. Nirvana, která znamenala průlom v hudebním stylu grunge a patřila mezi nejvlivnější kapely 90. let, se rozpadla v roce 1994. Bylo to bezprostředně poté, co její frontman Kurt Cobain spáchal sebevraždu.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme