Stárnoucí Havířov by se mohl dočkat nového domova pro seniory

26. září 2016
Zprávy , Zprávy

Komplex budov po zkrachovalém havířovském učilišti Baron School čeká na své další využití. Už několik měsíců je prázdný a město řeší, jak celé místo znovu oživit. Rozsáhlý areál totiž rychle chátrá a podle místních ho někteří lidé využívají jako nepovolenou noclehárnu.

Komplex v Mánesově ulici po konci soukromého učiliště zůstává opuštěný. Skrz okna je vidět, že veškeré vybavení už je pryč. Mnohým místním současný stav hodně vadí.

„Byli tady postižení žáci, potom kuchaři. Kolikrát jsem šel okolo, tady se vařilo a ta vůně z toho, to bylo hezké. A teď? Nic. Jenom zabedněná okna, prázdné místnosti. A tady v tom křoví přespávali bezdomovci, za rohem taky. Byla tam i rozbitá okna,“ říká pan Jaroslav, který u učiliště pravidelně venčí psa.

Kousek od nás pospíchá na autobus starší paní s taškami. „Teď je to takové smutné. Myslím, že kdyby se to upravilo – a jelikož jsou to ty malé třídy, mi by se to líbilo, kdyby se to změnilo na domov důchodců nebo na domov s pečovatelskou službou,“ přemítá.

Právě nápad, který se líbí sedmašedesátileté paní Iloně, teď oživila havířovská radnice. O přestavbě v domov pro seniory už uvažovala dříve, teď ale konkrétní záměr schválili radní a brzy ho dostanou na stůl také městští zastupitelé.

„Bývalá škola Mánesova dává možnost členění objektu na takzvaný pavilonový systém a přiléhá k ní velký pozemek. Lze tak časem přistavovat. Na pozemku je v budoucnu možné realizovat například park pro naše seniory. Výhodou je také blízkost nemocnice a sociálních služeb města Havířova,“ potvrzuje mluvčí havířovské radnice Jana Dybová.

Město chce celou přestavbu financovat z dotací. Pokud ale prostředky nezíská, nebrání se ani využití vlastních zdrojů.

autor: stj
Spustit audio