Podlaha posetá mrtvými těly. Pohled do 'soudného dne' nemocnice v Aleppu

Bezvládná těla, kterým už lékaři nemohou pomoci - a záplava zraněných, jež zdravotníci s vypětím sil ošetřují. Reportér stanice Al-Džazíra zachytil zápas nemocnice v bombardovaném Aleppu, která se po smrtících pondělních náletech snaží postarat o jejich oběti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z nemocnice v Aleppu, která bojuje s náporem zraněných obětí náletů.

Záběr z nemocnice v Aleppu, která bojuje s náporem zraněných obětí náletů. | Foto: Repro Al-Džazíra

Reportér se v neprůstřelné vestě s nápisem Press proplétá pouličním chaosem v jedné z povstalci ovládaných čtvrtí, kterou v noci na pondělí zasáhly letecké údery vládních sil a jejich spojenců. Okolo něj proudí lidé, kteří v rukách nesou zraněné. Brzy se dostává ke vchodu do domu, který dnes slouží jako nemocnice.

"Mrtvá těla na podlaze téhle provizorní nemocnice, situace tady je zoufalá," popisuje, zatímco kamera těká po obětech náletů i lékařích, kteří se je pokoušejí zachránit. Nemocnice je beznadějně přeplněná a dění na místě je velmi nepřehledné. "Musíme okamžitě odejít, abychom uvolnili místo těm zraněným," vysvětluje novinář. "Nevíme, kolik lidí v posledních náletech zahynulo. Ale počet obětí narůstá," říká do sirény sanitky, která přiváží další raněné. "Vypadá to jako soudný den."

Záběry Al-Džazíry:

Naději na delší příměří v krvácející Sýrii definitivně roztříštil útok na humanitární konvoj, který minulé pondělí připravil o život dvanáct lidí včetně humanitárních pracovníků. Syrské letectvo a jeho spojenci poté obnovili intenzivní bombardování území ovládaných opozicí, přičemž ve čtvrtek ohlásila syrská armáda novou ofenzivu v Aleppu.

Postup proasadovských sil v neděli odsoudili představitelé západních zemí v Radě bezpečnosti OSN. Kritika se snesla především na Moskvu, kterou zástupci Británie, Francie a USA nazvali spolupachatelkou válečných zločinů a označili její kroky za barbarské.

Syrská armáda tábor u Aleppa ‚vypálila fosforovými bombami', tvrdí povstalci

Číst článek

Zástupce Ruska Vladimir Čurkin naopak z krachu příměří obvinil Washington, který podle něj nezvládl přesvědčit opoziční skupiny, aby se distancovaly od radikálů z džihádistické Fronty dobytí Sýrie (Džabhat Fatah aš-Šám, dříve Fronta an-Nusra - pozn. red.). Vinu na bedra Západu v pondělí svalili také ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Bezbranní v pasti

Spolu s diplomatickou pří o Sýrii se vyostřují také letecké údery na povstalci ovládanou část Aleppa. V noci na pondělí zasáhly město desítky náletů, které pokračovaly až do rána, řekl místní zdroj agentuře Reuters.

Obyvatelé Aleppa odklízí sutiny | Foto: Reuters

"Je to ta stejná situace. Bombardování sílí hlavně v noci, je brutálnější a používá všemožné druhy zbraní, fosfor a napalm i kazetové bomby. Teď tu létá jen vrtulník - bůhví, kde udeří. Bůhví, která budova se zbortí," popsal člen domobrany Bebars Mišal situaci v pondělí dopoledne.

Ve městě, které je od července v kleštích téměř nepřetržitého obležení, se dále prohlubuje humanitární krize. Nedostává se paliva ani základních potravin, kvůli útokům na vodní rozvody chybí dokonce i pitná voda.

"Nálety a nedostatek paliva a mouky zavřely všechny pekárny, takže si lidé začali dělat vlastní chleba," řekl třicetiletý Imad Habúš ze čvrti Bab al-Najrab. "Nevím, proč nás režim takhle barbarsky bombarduje. Jsme tu civilisté. Jsme bezbranní a jsme obležení. Nemáme žádnou možnost, jak utéct."

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme