Je to test pravdy, říká o svém návrhu na úplný zákaz tabáku horlivý zastánce kouření senátor Kubera

Náruživý kuřák a odpůrce zákazu kouření. Tak je známý teplický primátor a senátor za ODS Jaroslav Kubera. Teď ale přišel s něčím velmi překvapivým. Až se bude protikuřácký zákon projednávat v Senátu, chce navrhnout úplný zákaz tabáku jako takového.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kubera ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Jaroslav Kubera ve Dvaceti minutách Radiožurnálu | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Senátor Jaroslav Kubera by ve svém návrhu zakázal výrobu, prodej, dovoz i přechovávání tabákových výrobků. Jinými slovy by se cigarety a tabák dostaly na stejnou úroveň jako třeba marihuana. Tento úplný zákaz by podle Kubery začal platit od roku 2025, aby se na to všichni mohli připravit.

Sám Kubera je silným zastáncem kouření, sám se chlubil tím, že si zakouřil i na toaletě v letadle. Svůj nejnovější návrh označuje za test, nakolik jsou zastánci protikuřáckého zákona odhodlaní svoji věc prosadit. „Je to test pravdy,“ řekl.

„Vycházel jsem z toho, že pokud je pravda to, co říká paní doktorka Králiková a jí podobní, tak je to věc tak strašně nebezpečná, že by bylo třeba ji zlikvidovat podobně jako tvrdé drogy. Takže jestli je to všechno pravda, tak přece senátoři i poslanci nemůžou hlasovat jinak než pro úplný zákaz. Protože pokud jim jde víc o těch 81 miliard, které jim kuřáci ročně přihrají do státního rozpočtu, tak to vážně nemyslí. Tak hrají jen takovou hru,“ vysvětlil Kubera.

Senátor mimochodem považuje stávající stav, tedy, že provozovatelé restaurací se mohou rozhodnout, jestli ve své provozovně stavebně oddělí kuřácký prostor, za dostatečný a dokonce moderní. Nekuřáckých restaurací podle něj přibývá a kuřáci to respektují.

Zákaz kouření v restauracích chce prosadit vládní koalice. Například předseda zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny Rostislav Vyzula (ANO) bere Kuberova slova s velkou rezervou.

„On (Kubera) je prostě takový životní šprýmař, v žádném případě to nebude žádný test. Z medicínského hlediska by to pochopitelně bylo asi nejlepší. Ale žijeme v demokratické společnosti, není tady žádná diktatura, a musíme postupnými kroky dojít k tomu, aby si lidé sami uvědomili, jestli kouření tabáku je pro ně přínosem, nebo ne,“ uvedl.

Vládní návrh protikuřáckého zákona počítá kromě zákazu kouření v restauracích nebo třeba kavárnách i s tím, že kina nebo koncertní sály nebudou smět zřizovat kuřárny. Návrh je naopak mírnější k takzvaným e-cigaretám, které budou v restauracích povoleny. Zatím ale protikuřácký zákon, naposledy v červnu, neprošel Poslaneckou sněmovnou.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme