EU začala rozdávat uprchlíkům v Turecku platební karty, nechce posílat pomoc přes Ankaru

Evropská unie v pondělí definitivně rozjela plán vydávání platebních karet pro syrské uprchlíky žijící v Turecku. Měsíčně na ně budou dostávat částku, která má zlepšit jejich životní podmínky. Cílem programu je přimět běžence, aby zůstali v Turecku a nepokračovali dále do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Turecku

Syrští uprchlíci v Turecku | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, European Commission DG ECHO

Evropská unie na program vyhradila skoro 350 milionů eur, tedy asi 9 a půl miliardy korun ze svého rozpočtu a z příspěvků členských zemí, jak oznámil eurokomisař pro humanitární pomoc Christos Stylianides.

Pomoc se týká tří milionů Syřanů, kteří před válkou utekli do Turecka, kde uprchlíci nesmějí legálně pracovat.

Z peněz na debetních kartách budou běženci podle Stylianidese moci zaplatit jídlo, zdravotní potřeby, bydlení nebo školu pro děti. Opatření je součástí dohody s Tureckem, která snížila počty migrantů přijíždějících do Evropy. „Každý měsíc by zhruba milion lidí mělo dostat určitou částku, za kterou by si mohli nakoupit potřebné věci,“ říká analytik ČRo Ondřej Houska.

Syřané v Turecku dostanou platební karty. Mají snížit motivaci k odchodu do Evropy

Číst článek

„Pomoc EU má jít přímo do rukou uprchlíků nebo se k nim dostane pomocí nevládních humanitárních organizací. Evropská unie se tak vyhne tomu, že by peníze poslal turecké vládě, na kterou by se musela spoléhat. Hrozí, že by Turci peníze použili na něco úplně jiného,“ dodává Houska.

Na distribuci finanční pomoci syrským uprchlíkům v Turecku se ve spolupráci s tureckými úřady podílí Světový potravinový program a turecký Červený půlměsíc.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme