Václav Havel by za několik dní oslavil 80. narozeniny. Před 27 lety mu nevědomky přálo i Rudé právo

1. DÍL SERIÁLU. Symbol listopadové revoluce roku 1989, poslední československý a první český prezident Václav Havel by 5. října oslavil 80. narozeniny. V roce 1989 mu k narozeninám přálo i Rudé právo, deník vládnoucí Komunistické strany Československa. Pravé jméno oslavence zastupoval v inzerátu ve společenské rubrice Ferdinand Vaněk, postava zakázaného spisovatele, který pracuje v pivovaru. Havel tak ve své hře Audience pojmenoval sebe sama. Komunistický deník, který obvykle nenechal na Havlovi nit suchou, si tenkrát ani nevšiml, že otiskuje jeho podobenku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přání Ferdinandu Vaňkovi z Rudého práva

Přání Ferdinandu Vaňkovi z Rudého práva | Foto: Nadace Vize 97

„Trochu jsme chtěli udělat radost Václavu Havlovi, i když jsem si nebyl úplně jistý, jestli mu zrovna Rudé právo udělá radost. A taky jsme chtěli něco provést komunistům. Dalo by se říct poťouchlost,“ vzpomíná i po dlouhých letech pobaveně Petr Rýgr, který tehdy inzerát s Havlovou fotografií v Rudém právu objednal a zaplatil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravé jméno oslavence zastupoval v inzerátu ve společenské rubrice Rudého práva Ferdinand Vaněk. Fotografie Havla si nikdo nevšiml

„Myslím, že to bylo 460 korun, strašné peníze. Neměl jsem s tím žádnou zkušenost, takže jsem to podal s nějakým zpožděním. Potom mi přišlo, že jestli to telegraficky nezaplatím, ani to nevyjde. Nenapadlo je ale, že by to bylo něčím jiným podezřelé,“ popisuje.

Petr Rýgr si půjčoval na Hrádečku od Václava Havla knížky a velmi si ho vážil: „Nějaké obavy jsem měl a nedělal jsem si iluze, že to projde jen tak. Ale někdy byste si nemohl vážit sám sebe, kdybyste něco neudělal. Václav Havel měl za sebou věznění po Palachově týdnu, tak jsme mu chtěli nějak poděkovat.“

Krátký text s Havlovou fotografií obsahoval poděkování jeho přátel a spolupracovníků za namáhavou práci a přání všeho nejlepšího. Pravé jméno oslavence zastupoval v inzerátu Ferdinand Vaněk, postava z Havlovy hry Audience.

Poprask až v Austrálii

„Tu inkriminovanou sobotu jsem si noviny koupil a samozřejmě jsem to s napětím prolistoval a inzerát tam byl. Večer o tom mluvila Svobodná Evropa, tak kolem toho byl pak poprask. Pak se třeba vraceli kamarádi z emigrace z Austrálie a říkali, že tam to bylo ve všech novinách. To jsme vůbec nečekali, že to tam bude takový poprask,“ dodává Rýgr.

Přátele Václava Havla poťouchlost Petra Rýgra náramně pobavila. „Dokonce jsem si hned šla koupit Rudé právo, což jsem neudělala snad opravdu za celou normalizaci. My jsme to přijali s velkým nadšením, protože to přesně odpovídalo tomu smyslu pro humor, který jsme pěstovali. To, že se do naší nezávazné legrace zapojilo i Rudé právo, to jsme přijali naprosto s oslněním,“ vypráví bývalá disidentka Petruška Šustrová.

„Tohle byl náznak velké změny, jak se potom ukázalo. To jsme ale v tu chvíli samozřejmě netušili. Takže cenzoři zjevně polevili a my jsme z toho měli nevinné potěšení,“ dodává Šustrová.

Petru Rýgrovi později Václav Havel jako poděkování věnoval knížku s věnováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vydání inzerátu Ferdinandu Vaňkovi v Rudém právu reagovala záhy i Svobodná Evropa. Pamatuje si na to její tehdejší redaktorka Lída Rakušanová.

Na vydání blahopřejného inzerátu Ferdinandu Vaňkovi alias Václavu Havlovi reagovala záhy i Svobodná Evropa. Pamatuje si na to její tehdejší redaktorka Lída Rakušanová.

„Jak se to redakce dozvěděla, úplně přesně nevím. Na každý pád se to dozvěděl Milan Šulc, který nám to všem oznámil a napsal k tomu komentář,“ popisuje Lída Rakušanová.

„Velice pravděpodobně se ale všechno neodehrávalo v ten samý den. Jak se ukázalo, Petr Rýgr nepatřil k nejužšímu okruhu kolem Václava Havla, a tudíž to neohlásil předem. I československá veřejnost se to mohla nejdřív dozvědět v ten den, kdy inzerát vyšel,“ vzpomíná Rakušanová.

Podle ní to nebyla známka toho, že cenzura v zemi polevuje. „Dámy v podatelně, které inzerát přebíraly, nenapadlo, že by si mohly spojit jméno Ferdinand Vaněk s tváří Václava Havla a že by mohly pochopit, o jak geniální recesi šlo. Myslím si, že se všechno stalo jaksi mimoděk, že to nikdo nepoznal,“ říká tehdejší redaktorka.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme