Velké trable velkého Sama. Trenér Anglie Allardyce může být odvolán za obcházení pravidel asociace

Reportéři britského deníku The Telegraph přistihli trenéra anglické fotbalové reprezentace Sama Allardyce při údajném korupčním jednání. Vydávali se za asijské obchodníky a kouč jim za tučnou úplatu slíbil pomoc při obcházení přestupových pravidel anglické Fotbalové asociace. Allardyceovi tak pouhé dva měsíce od jmenování hrozí vyhazov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sam Allardyce byl jmenován koučem anglického národního týmu teprve v červenci

Sam Allardyce byl jmenován koučem anglického národního týmu teprve v červenci | Zdroj: Reuters

Sam Allardyce na nahrávce pořízené skrytou kamerou přiznal, že se dá obejít pravidlo, které v Anglii od roku 2008 zakazuje spoluvlastnictví práv na hráče třetí stranou.

„To není problém,“ říká Allardyce ve videu. Dohaduje se i na cestě do Singapuru a Hongkongu, kde objasní tamním byznysmenům, jak se regulím anglické Fotbalové asociace vyhnout. Zmiňuje při tom případ útočníka Ennera Valencii, kterého přivedl v roce 2014 do West Hamu.

Netuší však, že nehovoří s údajnými investory z východu, ale s novináři britského deníku The Telegraph, kteří deset měsíců zjišťovali informace o korupci v anglickém fotbale.

„Dá se to obejít a jsou v tom velké peníze,“ tvrdí bývalý manažer Sunderlandu, West Hamu či Blackburnu. Stalo se tak v době, kdy už „Big Sam“ vedl anglickou reprezentaci, ale ještě za sebou neměl s národním týmem jediný trénink.

Spoluvlastnictví hráčských práv třetí stranou umožňuje vstup dalších subjektů do obchodu mezi prodávajícím a kupujícím – to znamená, že přestupová suma neputuje na konto prodávajícího v plné výši, ale její část obdrží právě nasazený agent nebo investor.

V úterý dopoledne bude situaci kolem jeho údajného korupčního chování řešit na mimořádném zasedání vedení anglická Fotbalové asociace.

Jiří Hošek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme