Gaza se v budoucnu může stát arabským Silicon Valley. Tvrdí čeští programátoři

V palestinské Gaze je bez práce 60 procent mladých lidí. Neutěšená situace ale může z malé enklávy paradoxně udělat blízkovýchodního technologického tygra. Dlouhodobá blokáda Gazy sice omezuje běžný obchod i podnikání, na informační technologie ale skoro žádný vliv nemá. Mezi mladými Palestinci tak roste počet lidí, kteří se živí programováním pro zahraniční firmy. V Gaze má tento trend podporu i od české rozvojové spolupráce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi mladými Palestinci roste počet lidí, kteří se živí programováním

Mezi mladými Palestinci roste počet lidí, kteří se živí programováním | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Můj projekt je platformou, která spojuje cestovatele s turistickými průvodci. Když třeba pojedete do Petry v Jordánsku, pomůže vám to najít tamního člověka, který je zrovna volný. Je to takový Uber pro průvodce,“ říká dvanáctiletý Muhammad Halímí.

Na dvoudenním hackathonu byl Muhammad zdaleka nejmladším. V životě sice neopustil pásmo Gazy, anglicky ale mluví s perfektním přízvukem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dvoudenním hackathonu v Gaze se představila řada mladých talentovaných Palestinců v oboru IT

„Stejně jako programování jsem se i angličtinu naučil jako samouk. Výslovnost jsem pochytil konverzací s rodilými mluvčími přes Skype a internet," vysvětluje.

V technologickém inkubátoru GazaSkyGeeks teď mladí Palestinci a Palestinky probírají své nápady se skupinou zkušených českých programátorů. Vede ji Michal Zálešák, šéf Czech ICT Alliance.

„Před pár dny dostali zadání. Cílem je mobilní aplikace, která má i serverovou komponentu, to znamená, že neukládá data přímo v aplikaci, ale ukládá je někde jinde. Je to forma soutěže a pro vítěze je připravená forma placené spolupráce na dlouhodobějších projektech," popisuje Zálešák.

GazaSkyGeeks si dal za cíl nalákat do světa informačních technologií i dívky. Mezi místními ženami je totiž 90procentní nezaměstnanost.

„Můj návrh řeší jednu zásadní potíž, se kterou se v Gaze potýkáme. Jsou to stavební zprávy. Přicházejí mi sem neorganizovaně hromady a já často nemám ani stavební dokumentaci. Když se vyskytne problém, nikdo nic nedohledá," představuje svůj projekt čerstvě vystudovaná stavařka Dína Abú Hattábová.

Mezi mladými Palestinci roste počet lidí, kteří se živí programováním | Foto: Štěpán Macháček

Další dívka přišla s aplikací pro miliony Palestinců v diaspoře. Ušetřili by s ní peníze za dary, které posílají příbuzným do Gazy. Jejich přání by vyřizovala speciální služba nákupem darů přímo na místě.

„Tohle se nám líbilo, byl jsem příjemně překvapený. Jsem překvapený také z toho, že v týmech tady jsou holky a kluci pohromadě a úplně v pohodě to funguje," popisuje programátor Přemysl Rubeš.

O vítězi hackathonu se rozhodne v příštích dnech. Vítězstvím pro všechny je ale nadšení, se kterým se do nového podnikání pouštějí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme