Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř stran, WHO vyzvala k vytvoření humanitárních koridorů

Syrská armáda zahájila dosud nejintenzivnější pozemní ofenzivu na pozice rebelů ve východním Aleppu. Podle povstalců útočí současně na čtyřech frontách. Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli pokračujícím bojům vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru, který umožní evakuovat raněné a nemocné. Západní spojenci pak vyzývají Moskvu, aby ukončila bombardování a zasadila se o obnovení příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města | Zdroj: Reuters

Představitel syrské armády dnes prohlásil, že boje v Aleppu budou pokračovat každý den až do vyhnání "teroristů z východní části města". Agentura Reuters informuje, že podle jejích zdrojů vládní oddíly povolaly silné skupiny dělostřelectva, v jejichž čele je elitní jednotka. Armáda zároveň začala přesouvat obrněné a tankové jednotky k východní části města.

NATO hodnotí útoky na Aleppo jako zjevné porušení mezinárodního práva. Spojené státy kvůli intenzivnímu bombardování obvinily Rusko z barbarství. To vyvolalo další ostrou slovní přestřelku mezi Moskvou a Washingtonem.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí v reakci na americká obvinění uvedla, že skutečného barbarství se dopouštěly Spojené státy v Iráku a Libyi. Podle Moskvy pak rebelové a zejména islamistické skupiny příměří zneužívaly pro další vyzbrojování a přeskupení sil.

Stejně tak Damašek tvrdí, že povstalecké skupiny klid zbraní několikrát porušily i v samotném Aleppu, kde prý poničily i další z kostelů, katolický chrám Panny Marie, což má svědčit o snaze islámských radikálů zlikvidovat vše co souvisí s křesťanstvím.

Režim Bašára Asada také tvrdí, že obyvatelé v západní části Aleppa kontrolované vládními jednotkami, kde žije 1,5 milionu lidí, čelili neustálému ostřelování ze strany povstalců. Proto se prý teď snaží mohutným pozemním útokem, kterého se účastní i speciální jednotky, definitivně rozhodnout bitvu o Aleppo.

Západní velmoci však postup Moskvy i Damašku ostře kritizují, spekuluje se proto také o tom, že by arabští spojenci Američanů mohli rebely vyzbrojit moderními zbraněmi.

Boje pokračují i na dalších místech

Těžké boje ale pokračují i na dalších místech Sýrie. Především v provincii Hamá, kde proti syrským jednotkám útočí islamisté, mezi nimi i bojovníci Džund al-Aksá, skupiny napojené na syrskou Al-Káidu.

Nedávný postup islamistů v této oblasti vyhnal z domovů tisíce lidí včetně křesťanů a alavitů, další pak s napětím čekají na další vývoj připraveni okamžitě utéct. Jednotky Bašára Asada se ale zároveň připravují na mohutnou ofenzívu proti tzv. Islámskému státu u města Al-Báb.

To se ale snaží obsadit i Turecko, respektive Turky podporované opoziční skupiny. Ankara vyslala své vojáky do severní Sýrie a cílem této operace nazvané "Eufratský štít" je mimo jiné i vytlačení takzvaného Islámského státu.

A k Al-Bábu, který je baštou tzv. Islámského státu, se blíží sunnitsko-arabské koalice povstaleckých skupin postupující ze severu právě díky turecké podpoře a její úspěch při dobytí města by mohl případně pomoci i při prolomení blokády východního Aleppa.

WHO vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru

Podle Světové zdravotnické organizace je ve východní části Aleppa už jen 35 doktorů, kteří se starají o více než 250 tisíc lidí. Ve čtvrtích ovládaných povstalci začínají podle organizace syrských ochránců lidských práv docházet potraviny, léky i krev.

Poslední nálety navíc zničily vodárny, obyvatelé města tak bojují i s nedostatkem vody.

WHO proto dnes vyzvala k vytvoření humanitárního koridoru, který umožní evakuovat raněné a nemocné osoby.

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme