Prezident udělil třetí milost. Muži, který kvůli poškození mozku nechápe smysl trestního stíhání

Prezident Miloš Zeman udělil v úterý milost, která znamená zastavení trestního stíhání. Obviněný kvůli poškození mozku a duševní poruše nechápe podle Zemana smysl trestního stíhání. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

„Prezident republiky nařídil, aby se u omilostněného nepokračovalo v trestním stíhání za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na stránkách Hradu.

„Přihlédl k tomu, že obviněný v důsledku poškození mozku po cévní mozkové příhodě a pro duševní poruchu není schopen chápat smysl trestního řízení, které je z tohoto důvodu přerušeno,“ dodal.

Žádost o milost podala podle něj státní zástupkyně, která v této fázi nemůže trestní stíhání v souladu se zákonem zastavit. Podnět k posouzení pak prezidentovi předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO. Rozhodnutí v tomto případě podléhá kontrasignaci premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Milosti prezidenta republiky

Zeman už před prezidentskými volbami uvedl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc provádět řízení o milostech převedl v prosinci 2013 na ministra spravedlnosti, protože ji pokládá za „zbytečně monarchistický prvek“ v ústavě.

První milost prezident udělil letos v únoru muži odsouzenému na tři roky za méně závažnou majetkovou trestnou činnost, který si část trestu odpykal a poté byl kvůli zdraví podmínečně propuštěn do nemocničního ošetřování.

Druhou pak udělil v květnu, kdy omilostnil ze zdravotních důvodů odsouzeného muže. Prominul mu zbytek jednoho trestu a tři celé tresty odnětí svobody v celkové výši zhruba 29 měsíců.

Prezidentské milosti | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme