Brusel o Panamských dokumentech: devadesát procent firem krylo špinavé peníze

Drtivá většina firem založených společností Mossack Fonseca v daňových rájích sloužila ke krytí nelegálních peněz. Prohlásila to po svém prvním zasedání vyšetřovací komise Evropského parlamentu ke skandálu Panamských dokumentů. Přes 11 milionů uniklých tajných spisů odhalilo praktiky panamské právní firmy, která pomáhala podnikatelům i vrcholným politikům skrývat peníze před daňovými úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panama Papers

Panama Papers | Foto: public domain

Podle předsedy vyšetřovací komise Wernera Langena sloužila k uložení legálních prostředků maximálně desetina firem založených panamskou společností. 90 procent jich mělo naopak krýt špinavé peníze.

Zpravodaj výboru Jeppe Kofod k tomu doplnil, že tyto firmy se používaly vedle daňových úniků také ke korupci nebo k obcházení sankcí. Příští rok chce vyšetřovací komise představit návrhy, jak těmto praktikám do budoucna zabránit.

Panamské dokumenty zveřejnilo na jaře Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Obsahovaly údaje o více než 200.000 firmách z daňových rájů a jejich vlastnících.

Mezi nimi bylo i několik desítek bývalých nebo současných politiků, včetně čtyř hlav států nebo islandského premiéra, který v reakci na to rezignoval. Objevily se v nich také informace o téměř 300 českých podnikatelích jako Petr Kellner nebo Daniel Křetínský.

Výbor chce prošetřit jakým způsobem EU jako celek, ale i jednotlivé evropské státy, postupují v boji proti praní špinavých peněz a daňovým únikům. Byl ustaven letos v červnu a má roční mandát, na jehož konci předloží podrobnou zprávu. Zabývat se má také nedávno zveřejněnými Bahamas leaks.

Předseda výboru Langen uved, že si pozve k vysvětlení i nejprominentnější osobu z bahamských dokumentů, bývalou euro komisařku pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesovou. Ta zatajila, že během svého působení v Evropské komisi stála v čele firmy založené na Bahamských ostrovech, což je v rozporu s pravidly. Více čtěte ZDE.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme