Jourová: Některé volkswageny nesplňují emisní standardy ani po opravě

Některé vozy automobilky Volkswagen nesplňují emisní standardy ani poté, co prošly opravou. Oznámila to eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová (ANO). Nechce ale z toho prý zatím dělat žádné závěry. Německá automobilka se zavázala, že všechna auta opraví do podzimu 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Do konce tohoto roku budou všichni spotřebitelé informováni o tom, že jejich auto bude opraveno a ideálně také, kdy a kde," uvedla v úterý česká eurokomisařka Věra Jourová.

Opravy se podle ní týkají 8,5 milionu vozů. „Informovala jsem Volkswagen, že budeme chtít důkazy, že jsou auta po opravách plně v souladu s normami, protože máme informace, že ani po opravách nebylo standardu dosaženo," poznamenala Jourová.

„Byla to zpráva, kterou jsme dostali od italské organizace. Šlo jen o vzorek, tak z toho nechci dělat konečné závěry," dodala.

Zástupci automobilky se eurokomisařku podle jejích slov snažili na nedávné schůzce přesvědčit, že opravy přinesou výsledky ve 100 procentech případů. Pokud se ale prokáže, že Volkswagen auta neopravil, měly by podle Jourové následovat další kroky. Jako možné řešení vidí zpětné snížení ceny za již zakoupené vozy nebo vrácení peněz.

Rok od vypuknutí Dieselgate: Skandál už Volkswagen stál přes 430 miliard korun

Číst článek

Německá automobilka podle Jourové porušila manipulacemi s emisemi u naftových aut ve většině zemí osmadvacítky evropské normy na ochranu spotřebitele. Volkswagen to ale odmítá.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, který umožňuje manipulovat s měřením emisí. Při jízdě pak auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech.

Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. V USA, kde byla věc odhalena, se firma dohodla, že zákazníkům automobil opraví či odkoupí a poskytne kompenzaci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme