Piazzetu u Národního divadla radní přejmenují na náměstí Václava Havla

Piazzetta u Národního divadla v Praze ponese jméno po bývalém prezidentovi. Místo se bude nově jmenovat náměstí Václava Havla. Rozhodli o tom radní hlavního města. Přijali tak návrh ředitele Národního divadla Jana Buriana. Významná pražská scéna navíc získá novou adresu, náměstí Václava Havla 1.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla

Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla | Zdroj: ČTK

Přejmenování piazzetty na náměstí Václava Havla je podle ředitele Národního divadla Jana Buriana symbolickým propojením Havlovy původní profese divadelního dramatika.

Pojmenování piazzetty po Václavu Havlovi podporovala také primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO, která návrh Radě hlavního města předložila. „Domnívám se, že tento prostor výborně vystihuje a reprezentuje to, o co Havel usiloval. O setkávání se, o diskuzi, o svobodné myšlení a o humanitu,“ uvedla Krnáčová.

Objevily se ale i kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesl Havlovo jméno. „Vždyť to není náměstí, ale jen plácek mezi domy, který je vhodný maximálně na to, aby si tam kluci cvrnkali kuličky," řekl serveru Lidovky.cz bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09.

Václav Havel by za několik dní oslavil 80. narozeniny. Před 27 lety mu nevědomky přálo i Rudé právo

Číst článek

Dagmar Havlová i někdejší prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ale s pojmenováním piazzety naopak souhlasili.

Veřejné prostranství, známé jako piazzetta Národního divadla, navrhl významný český architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény. Prostor v současné době slouží k setkávání lidí a pořádání kulturních a společenských akcí. Zároveň také odděluje dvě zdánlivě odlišné budovy - původní budovu a Novou scénu Národního divadla, které mají společný účel.

Českému státníkovi se dostává pocty doma i ve světě. Havlovo jméno nese například pražské letiště, jinde v Česku jsou po něm pojmenované kromě ulic také školy, divadlo, park a další místa. V Praze zatím po Havlovi žádná ulice pojmenována není.

Třída Václava Havla je v Gdaňsku, v Polsku zase po Havlovi pojmenovali ulici, náměstí s jeho jménem má izraelská Haifa. Právě pojmenování náměstí v Haifě provázela kauza s neuhrazeným poplatkem za užití Havlova jména.

Ve francouzském Štrasburku byla Havlovým jménem nazvána jedna z budov Evropského parlamentu a v Paříži byla roku 2013 slavnostně otevřena Knihovna Václava Havla.

Kyjevané rozhodli, chtějí bulvár Václava Havla

Číst článek

Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme