Mladík upozornil na možný střet zájmů prostějovských náměstků. Teď od něj chtějí peníze za advokáta

Šestnáctiletý aktivista Jakub Čech poslal před úřední komisi dva prostějovské náměstky za to, že podle něj neoznámili při hlasování zastupitelstva střet zájmů. Úřad nakonec řízení zastavil s tím, že nevznikla žádná škoda. Po několika dnech ale Čechovým rodičům přišla předžalobní výzva. Politici chtějí zaplatit výdaje za advokáta, který je zastupoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Čech

Jakub Čech | Foto: Barbora Taševská | Zdroj: Český rozhlas

„Páni náměstci Smetana a Fišer napsali mým rodičům předžalobní výzvu a žádají je o nějaké peníze na zaplacení dluhů za advokáta, které jim vznikly v souvislosti s přestupkovým řízením,“ říká šestnáctiletý Jakub Čech.

Ten se na úřady obrátil poté, co podle něj náměstci Pavel Smetana (ČSSD) a Zdeněk Fišer (ČSSD) neoznámili při hlasování zastupitelstva střet zájmů. „Já jsem to porušení zákona oznámil, protože to vnímám jako občanskou povinnost,“ komentuje Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Čech vnímá chování náměstků jako zastrašování. Více o tématu Barbora Taševská.

Úřady s oběma náměstky zahájily řízení. Nakonec ho však zastavily s tím, že přestupek nebyl prokázán. Rodiče Jakuba Čecha pak dostali předžalobní výzvu k uhrazení několika tisíců korun za právní služby.

„Proč bych měl platit za to, že si pan Čech chce něco ověřit? Žaluji jeho rodiče, protože za něho mají stále zodpovědnost,“ potvrzuje Zdeněk Fišer.

Zastrašují mě, říká Čech

Podobně svůj krok vysvětluje i Pavel Smetana. “Jestliže vám někdo způsobí škodu, tak je potřeba se obrátit na toho, koho se to týká. Rodiče za něho nesou zodpovědnost do jeho věku zletilosti,“ říká Smetana.

Podle právníka Petra Kočího by nárok na úhrady škody oběma náměstkům mohl vzniknout jedině v případě, že by informace v oznámení byly vyloženě lživé, jinak by se měli obrátit na stát.

„Já to jejich jednání vnímám jako zastrašování mně i rodičů,“ dodává Jakub Čech. Nejedná se o první jeho spor s tamními úřady. Mladík z Prostějova už dříve podal stížnost na tamní radnici, protože mu neposkytla informace o pracovních místech. Ta mu odmítla dát odpověď kvůli jeho věku.


Barbora Taševská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme