Miloš Zeman slaví 72. narozeniny. Žádnou oficiální oslavu nechystá

Prezident Miloš Zeman slaví narozeniny. Je mu 72 let. Narodil se v Kolíně do rodiny učitelky a poštovního úředníka. Jeho současnou adresou je Lumbeho vila na pražských Hradčanech. Žádnou oficiální narozeninovou oslavu nechystá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Ministry of Defence of the Czech Republic

Středeční den tráví prezident na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Ve čtvrtek pak letí pracovně do Řecka.

Loni přitom na konci září slavil Miloš Zeman narozeniny v New Yorku v ruské restauraci. Byl zrovna ve Spojených státech na Valném shromáždění OSN.

Svíčky na dortu sfoukl za doprovodu živé hudby. Mnohem větší oslavy uspořádal v roce 2014 na své sedmdesátiny. Nejdříve slavil s rodinou Lánech a poté se na Pražském hradě konala slavnostní večeře, kam pozval mimo jiné i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco v roce 2014 pořádal velké oslavy, letos Miloš Zeman narozniny stráví na svatováclavské pouti

„Pan prezident v pozvánce napsal, že nemáme nosit dárky, že největším dárkem jsme my, když tam přijdeme. Takže ještě zvažuji, jestli to skutečně nechám v této rovině,“ popsal tehdy pozvánku do hradní Kulaté jídelny Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Na večeři pozval Miloš Zeman i svého předchůdce Václava Klause. Ten před pěti lety, jako prezident, udělal své sedmdesátiny velkolepější. Na jazzový koncert pozval na Pražský hrad stovky hostů. Na počest oslavence se rozezněly i všechny zvony svatovítské katedrály.

S Havlem slavilo skoro tisíc hostů

Miloš Zeman i Václav Klaus se objevili i na oslavě šedesátin bývalého prezidenta Václava Havla v roce 1996. Do Divadla Archa tehdy přišlo skoro tisíc hostů. Podával se guláš podle Havlova receptu.

„Je to správně nasládlé. Kašička je správná. Cítím tam i džem, i citronovou kůru. Považuji to za dobré,“ komentoval chuť guláše v dokumentu Občan Havel někdejší prezident.

Hlavám států pravidelně přejí známé osobnosti včetně herců nebo zpěvaček. Asi největší úspěch mělo blahopřání od Marilyn Monroe. Ta přála v roce 1962 tehdejšímu prezidentovi Spojených států amerických Johnu Fitzgeraldu Kennedymu.

Veronika Hlaváčová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme