Na smrt Šimona Perese reagují lídři z celého světa. Státního pohřbu se zúčastní Obama i papež

Bývalý izraelský prezident a držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres ve středu ráno zemřel. Na smutné zprávy o jeho úmrtí teď reagují světoví lídři. „Světlo zhaslo, ale naděje, kterou nám dal, zůstane navždy,“ napsal o něm v nezvykle dlouhém prohlášení Barack Obama. Peresovi vzdávají hold státníci z celého světa. V Izraeli se začíná plánovat státní pohřeb, který se uskuteční v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peres byl podle světových lídrů vizionář a bojovník za mír. Na jeho pohřeb dorazí papež František (archivní foto)

Peres byl podle světových lídrů vizionář a bojovník za mír. Na jeho pohřeb dorazí papež František (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama v prohlášení mimo jiné vzpomínal na první setkání s Šimonem Peresem, který byl v té době ještě senátorem. Podle Obamy by jeho smrt měla obnovit závazek k udržování míru.

„Šimon Peres byl bojovníkem za Izrael, za Židy, za spravedlnost, mír a za přesvědčení, že můžeme být upřímní k našim nejlepším já – do konce našeho bytí na Zemi a jako odkaz, který tu necháváme dalším,“ uvedl Obama.

Smutek nad jeho úmrtím vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který zkušeného státníka označil za vizionáře.

„Se všemi obyvateli Izraele, se všemi Židy a velkou částí celého světa klaním hlavu na památku našeho milovaného, miláčka národa, Šimona Perese,“ uvedl Netanjahu a dodal, „v naší historii existuje jen málo lidí, kteří Izraeli a lidem v něm přispěli tolik jako Šimon Peres.“

Držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres zemřel. Bývalému izraelskému prezidentovi bylo 93 let

Číst článek

Současný izraelský prezident Re'uven Rivlin řekl, že je smrt Perese velkou ztrátou. Stejně reagoval i palestinský prezident Mahmúd Abbás, který Peresovu smrt označil za velkou ztrátu pro lidstvo a region.

O smrti státníka informoval soukromý lékař a zeť Perese Rafi Walden. „Šimon Peres nás opustil bez bolesti. Tým lékařů bojoval o jeho život do posledního konce se všemi možnými prostředky. Až do mozkové mrtvice byl v dobrém stavu. Před desíti měsíci prodělal infarkt, jeho stav se ale obdivuhodně rychle zlepšoval," uvedl.

Přirozená lidskost a odhodlání

George Bush, který s Peresem spolupracoval během svého prezidentského úřadu, vyzdvihl jeho „přirozenou lidskost“, která inspirovala mnoho lidí po celém světě.

Šimon Peres prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý se jeho stav prudce zhoršil, lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku. Úmrtí bývalého prezidenta Izraele potvrdil jeho osobní lékař a zároveň zeť Rafi Walden. Pohřeb bude v pátek 30. září.

„Díky svému neochvějnému odhodlání a zásadám Šimon Peres znovu a znovu pomáhal vést svou milovanou zemi skrze mnoho smrtelných výzev,“ uvedl v prohlášení Bush.

Americký židovský výbor označil Šimona Perese za jednoho „z velkých vizionářských lídrů Židů“. Starosta New Yorku Bill de Blasio na twitteru zase bývalého prezidenta Izraele označil za „neúnavného obhájce Izraele a vizionářského bojovníka za mír“.

Bývalý britský premiér Tony Blair popsal Perese jako svého mentora. „Jeho znalost světa, a jak se mění, byla mimořádná,“ řekl Blair.

Peres se narodili židovským rodičům v Polsku. V Palestině žil od 30. let a záhy si ho vyhlédl zakladatel Izraele David Ben Gurion. Po počátcích v armádě aktivně vstoupil do politiky. Šimon Peres byl kromě jiného dvakrát izraelským premiérem, v letech 2007 až 2014 pak hlavou státu. Členem parlamentu byl 47 let. Byl také jediným člověkem, který pracoval na všech čtyřech silových vládních postech - obraně, zahraničních věcech, financích a jako ministerský předseda.V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír za historickou mírovou dohodu s Palestinci.

Na úmrtí držitele Nobelovy ceny míru reagovali také prezidenti Německa a Francie. Oba vyzdvihli jeho snahu udržet mír s Palestinci.

„Šimon Peres ovlivnil Izrael tak jako žádný jiný politik. Sloužil své zemi v různých funkcích, s pevnými zásadami, pokud šlo o bezpečnost Izraele, a se silnou vůlí, když šlo o pokrok mírového procesu s Palestinci," reagoval Gauck.

Hollande popsal Perese jako jednoho z „nejhorlivějších obránců míru" a opravdového přítele Francie. „Šimon Peres od nynějška patří k historii, která mu byla společníkem v jeho dlouhém životě," uvedl.

Na otce vzpomínal také státníkův syn Chemi Peres: „Vždy vzhlížel do budoucnosti. Říkal nám, abychom budovali budoucnost Izraele s rozumem a odvahou, abychom vždy usilovali o mír. Jsme hrdí na to, že jsme patřili do okruhu jeho nejbližších. Dnes ale nad jeho smrtí truchlí celý národ. Sdílíme tuto bolest společně."

Na twitteru na smutné zprávy reagoval také český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. „Byl člověk, který zasvětil život budování Izraele a nesnadnému hledání míru s Palestinci. Zaslouží si naši úctu a vzpomínku,“ napsal.

Pohřeb bude v pátek a podle izraelské diplomacie se ho zúčastí papež František, americký prezident Barack Obama, princ Charles nebo Bill a Hillary Clintonovi, kteří uvedli, že ve středu přišli o přítele. Kvůli pohřbu prezident Izraele Re'uven Rivlin zkrátí svou návštěvu Ukrajiny.

Pohřbu Šimona Perese se zúčastní také papež František | Foto: Reuters

Izraelské televizní stanici Channel 10 oznámila, že před pohřbem bude Peresovo tělo ve čtvrtek vystaveno v budově parlamentu. Tyto plány jsou údajně v souladu s přáním zesnulého. Izraelský premiér Netanjahu také řekl, že kvůli úmrtí Perese svolává na dopoledne mimořádné zasedání vlády.

Za Českou republiku pojede na pohřeb ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. O dalším složení české delegace se podle premiéra Sobotky jedná.

Česko bude na Peresově pohřbu zastupovat ministr Zaorálek. Zeman se omluvil

Číst článek

Prezident Miloš Zeman se podle svého mluvčího pohřbu nezúčastní. V té době bude totiž na návštěvě v Řecku. Zeman ve čtvrtek odlétá na Rhodos na konferenci Dialog civilizací. Akci pravidelně pořádá ruský podnikatel Vladimir Jakunin, který je spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Peres byl podle prezidenta Zemana nadějí na spravedlivý a mírový Blízký východ. Patřil podle něj k nejvýznamnějším politikům a státníkům naší doby.

Nad úmrtím bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese vyjádřilo naopak radost palestinské radikální hnutí Hamas. Mluvčí Hamasu agentuře AP řekl, že jsou Palestinci šťastní, že Peres zemřel. Označil ho za zločince, který proléval krev Palestinců.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme