Česko bude na Peresově pohřbu zastupovat ministr Zaorálek. Zeman se omluvil

Českou vládu bude na pátečním státním pohřbu zesnulého izraelského exprezidenta Šimona Perese zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. O dalším složení české delegace se podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jedná. Jisté je, že v ní nebude prezident Miloš Zeman, který bude na návštěvě v Řecku, jak potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřbu Šimona Perese se zúčastní také papež František

Pohřbu Šimona Perese se zúčastní také papež František | Zdroj: Reuters

„Předpokládám, že se pohřbu za vládu České republiky zúčastní ministr zahraničních věcí. Prezident republiky se musí rozhodnout, zda se jej zúčastní, nebo ne," řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že Miloš Zeman bude v době pohřbu na pracovní návštěvě v Řecku. Do Izraele ale podle Ovčáčka zašle kondolenci. Prezident ve čtvrtek odlétá na Rhodos na konferenci Dialog civilizací. Akci pravidelně pořádá ruský podnikatel Vladimir Jakunin, který je spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina.

K úmrtí Perese se už český prezident vyjádřil prostřednictvím svého mluvčího na twitteru. „Byl to velký politik, který dokázal vést svoji zemi i v devadesáti letech," uvedl.

Sobotka v reakci na Peresovo úmrtí řekl, že Blízký východ potřebuje politiky, jako byl Peres, aby skončilo násilí a náboženský fundamentalismus. Byl podle něj významnou osobností celého regionu Blízkého východu.

Na smrt Šimona Perese reagují lídři z celého světa. Státního pohřbu se zúčastní Obama i papež

Číst článek

Pohřeb bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese se uskuteční v pátek a podle izraelské diplomacie se ho zúčastní papež František, americký prezident Barack Obama, princ Charles nebo Bill a Hillary Clintonovi, kteří uvedli, že ve středu přišli o přítele. Prezident Izraele Re'uven Rivlin zkrátí kvůli pohřbu svou návštěvu Ukrajiny.

Šimon Peres prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý se jeho stav prudce zhoršil, lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku. Úmrtí bývalého prezidenta Izraele potvrdil jeho osobní lékař a zároveň zeť Rafi Walden. Pohřeb bude v pátek 30. září.

Izraelské televizní stanici Channel 10 oznámila, že před pohřbem bude Peresovo tělo ve čtvrtek vystaveno v budově parlamentu. Tyto plány jsou údajně v souladu s přáním zesnulého.

Izraelský premiér Netanjahu také řekl, že kvůli úmrtí Perese svolává na dopoledne mimořádné zasedání vlády.

„Potřebujeme lidi, kteří dokážou překonat začarovaný kruh předsudků, nenávisti a náboženského fundamentalismu, který dnes v této oblasti funguje a brání tomu, aby se tam situace zklidnila," doplnil.

Držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres zemřel. Bývalému izraelskému prezidentovi bylo 93 let

Číst článek

Šimon Peres se narodili židovským rodičům v Polsku. V Palestině žil od 30. let a záhy si ho vyhlédl zakladatel Izraele David Ben Gurion. Po počátcích v armádě aktivně vstoupil do politiky. Peres byl kromě jiného dvakrát izraelským premiérem, v letech 2007 až 2014 pak hlavou státu. Členem parlamentu byl 47 let.

Byl také jediným člověkem, který pracoval na všech čtyřech silových vládních postech - obraně, zahraničních věcech, financích a jako ministerský předseda. V roce 1994 spolu s tehdejším izraelským premiérem Jicchakem Rabinem a palestinským předákem Jásirem Arafatem získal Nobelovu cenu za mír za historickou mírovou dohodu s Palestinci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme